tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Krem z dyni z pomarańczą

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 224,8 kcal \ B - 5,1 g \ W - 21,5 g \ T - 12,8 g \ BŁ - 6,9 g
  1. Dynia hokkaido - 1200 g (1 sztuka)
  2. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  3. Przyprawa papryka słodka - 3 g (1/2 łyżeczki)
  4. Przyprawa papryka ostra - 3 g (1/3 łyżeczki)
  5. Kurkuma - 3 g (1 łyżeczka)
  6. Imbir świeży - 10 g (2 cm kawałek)
  7. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  8. Bulion domowy - 720 g (3 szklanki)
  9. Mleko kokosowe - 100 g (1/2 szklanki)
  10. Pomarańcza, sok - 100 g (1/2 szklanki)
  11. Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
  12. Pieprz - 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Dynię (najlepiej hokkaido) oczyścić (nie trzeba obierać), pokroić na kawałki, wyłożyć na blachę piekarnika i piec około 30 minut w 180C. W garnku rozpuścić masło (albo oliwę), wrzucić przyprawy i chwilę przesmażyć. Dodać starty na tarce imbir, czosnek. Dodać kawałki upieczonej dyni, wlać bulion, mleko kokosowe (używam Real Thai) i sok wyciśnięty z pomarańczy (koniecznie sok, a nie samą pomarańczę, bo zupa będzie gorzka). Gotować chwilę, dokładnie zmiksować, a następnie ponownie zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami, grzankami lub z kleksem z mleka kokosowego.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...