tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Krem z dyni i ziemniaków

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 50 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 235,7 kcal \ B - 6 g \ W - 27,5 g \ T - 10,9 g \ BŁ - 7,4 g
  1. Dynia hokkaido - 1200 g (1 sztuka)
  2. Ziemniaki - 150 g (2 średnie sztuki)
  3. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  4. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  5. Imbir świeży - 10 g (2 cm kawałek)
  6. Kurkuma - 3 g (1 łyżeczka)
  7. Przyprawa papryka ostra - 2 g (1/3 łyżeczki)
  8. Przyprawa papryka słodka - 3 g (1/2 łyżeczki)
  9. Masło klarowane - 10 g (1 łyżka)
  10. Bulion domowy - 480 g (2 szklanki)
  11. Mleko kokosowe - 100 g (1/2 szklanki)
  12. Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
  13. Pieprz - 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Dynię (najlepiej hokkaido) oczyścić (nie trzeba obierać),pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki. W garnku rozpuścić masło (albo oliwę), wrzucić przyprawy i chwilę przesmażyć. Dodać warzywa. Wlać bulion i gotować około 20-30 minut. Dokładnie zmiksować, dodać mleko kokosowe (używam Real Thai), a następnie ponownie zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z podprażonymi pestkami, grzankami lub z kleksem z mleka kokosowego.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl