tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Krem z dyni i pomidorów

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 245,9 kcal \ B - 6,7 g \ W - 25,8 g \ T - 12,8 g \ BŁ - 8,4 g
  1. Dynia hokkaido - 1200 g (1 sztuka)
  2. Pomidor - 500 g (4 sztuki)
  3. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  4. Czosnek - 15 g (3 ząbki)
  5. Kurkuma - 3 g (1 łyżeczka)
  6. Przyprawa papryka ostra - 2 g (1/3 łyżeczki)
  7. Przyprawa papryka słodka - 3 g (1/2 łyżeczki)
  8. Kmin rzymski - 2 g (1/4 łyżeczki)
  9. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  10. Bulion domowy - 720 g (3 szklanki)
  11. Mleko kokosowe - 100 g (1/2 szklanki)
  12. Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
  13. Pieprz - 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Dynię (najlepiej hokkaido) oczyścić (nie trzeba obierać), pokroić na kawałki, wyłożyć na blachę piekarnika. Pomidory umyć, przekroić na pół, ułożyć w naczniu żaroodpornym (rozcięciem do góry). Jeśli mamy szypułki to zostawiamy 2-3 sztuki (mają niesamowity aromat). Dynię i pomidory piec około 40-50 minut w 180C. Po wyjęciu z piekarnika pomidory obrać ze skórki. Cebulę i czosnek pokroić drobno. W garnku rozpuścić masło (albo oliwę), zeszklić cebulę i czosnek, wrzucić przyprawy i chwilę przesmażyć. Dodać warzywa (pomidory razem z sokiem, który został w naczyniu żaroodpornym i szypułkami jeśli mamy). Wlać bulion, mleko kokosowe (używam Real Thai). Gotować chwilę, dokładnie zmiksować, a następnie ponownie zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z podprażonymi pestkami, grzankami lub z kleksem z mleka kokosowego.

Print Friendly and PDF

Komentarze (3)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl