tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Kotleciki z cukinii i indyka

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 20 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 287,6 kcal \ B - 42 g \ W - 7,4 g \ T - 10,5 g \ BŁ - 2,2 g
  1. Cukinia - 400 g (1 średnia sztuka)
  2. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  3. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  4. Indyk, filet z piersi - 800 g (1 porcja)
  5. Masło klarowane - 20 g (2 łyżki)
  6. Oliwa z suszonych pomidorów - 10 g (2 łyżeczki)
  7. Tymianek suszony - 3 g (1/2 łyżeczki)
  8. Suszone pomidory w oliwie - 14 g (4 plastry)
  9. Jajo kurze - 50 g (1 sztuka)
  10. Oregano - 3 g (1/2 łyżeczki)

Przygotowanie

Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na chwilę. Cebulkę i czosnek pokroić i przesmażyć na łyżce masła klarowanego. Cukinię odcisnąć i dodać do cebulki. Pomidorki suszone pokroić i dodać na patelnię. Wszystko razem przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem, ziołami. Ostudzić. W międzyczasie zmielić mięso. Wszystkie składniki połączyć ręką, dodać jajo, oliwę, doprawić do smaku. W dłoniach uformować kotleciki ( z podanej ilości składników powinno wyjść 12 sztuk). Smażyć na maśle klarowanym. Podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie sałatka z pomidorkami koktajlowymi, ogórkami kiszonymi, czerwoną cebulką i bazylią.

Print Friendly and PDF

Komentarze (5)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl