Kotleciki z cukinii i indyka

5/5 - (Ocen: 1)
Kotleciki z cukinii i indyka

Wskazówki

20 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
250 kcal \ B-42 g \ W-7 g \ T-8 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Cukinia – 400 g (1 średnia sztuka)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Indyk, filet z piersi – 800 g (1 porcja)
  • Masło klarowane – 10 g (2 łyżki)
  • Oliwa z suszonych pomidorów – 10 g (2 łyżeczki)
  • Suszone pomidory w oliwie – 14 g (4 plastry)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
  • Oregano – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na chwilę. Cebulkę i czosnek pokroić i przesmażyć na łyżce masła klarowanego. Cukinię odcisnąć i dodać do cebulki. Pomidorki suszone pokroić i dodać na patelnię. Wszystko razem przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem, ziołami. Ostudzić. W międzyczasie zmielić mięso. Wszystkie składniki połączyć ręką, dodać jajo, oliwę, doprawić do smaku. W dłoniach uformować kotleciki ( z podanej ilości składników powinno wyjść 12 sztuk). Smażyć na maśle klarowanym. Podawać z dowolnymi dodatkami – u mnie sałatka z pomidorkami koktajlowymi, ogórkami kiszonymi, czerwoną cebulką i bazylią.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

6 komentarzy do “Kotleciki z cukinii i indyka”

Dodaj komentarz