tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Koreańskie kimchi

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 7 dni
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 106,6 kcal \ B - 5,5 g \ W - 26,5 g \ T - 0,9 g \ BŁ - 5,5 g
  1. Mąka ryżowa - 24 g (2 łyżki)
  2. Sól himalajska - 50 g (5 łyżek)
  3. Cukier - 12 g (1 łyżka)
  4. Sos sojowy - 10 g (1 łyżka)
  5. Kapusta pekińska - 1200 g (1 średnia sztuka)
  6. Woda - 2000 g (2 litry)
  7. Czosnek - 20 g (4 ząbki)
  8. Biała rzepa - 110 g (1/2 sztuki)
  9. Papryka gochukaru - 40 g (4 łyżki)
  10. Szczypior - 10 g (2 łyżki)
  11. Jabłko - 90 g (1/2 dużej sztuki)
  12. Imbir świeży - 10 g (4 cm kawałek)
  13. Marchew - 135 g (3 sztuki)

Przygotowanie

Kapustę pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miski, zalać wodą wymieszaną z solą, docisnąć np. talerzykiem obciążonym słoikiem i odstawić na godzinę. W międzyczasie przygotować kleik ryżowy: wodę (3/4 szklanki) zagotować z mąką ryżową oraz cukrem i mieszać przez 1 -2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty kleik. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Do kleiku dodać imbir starty na tarce o drobnych oczkach, czosnek (drobno pokrojony lub starty na tarce), sos sojowy, szczyptę soli, paprykę gokucharu. Wymieszać aż do uzyskania w miarę gładkiej pasty. Dodać pokrojoną w paski marchew, jabłko, rzepę (albo białą rzodkiew) oraz szczypior. Namoczoną kapustę opłukać dokładnie,  odcisnąć z wody i przełożyć do miski. Dodać przygotowaną pastę kimchi i dokładnie natrzeć kapustę pastą (koniecznie w rękawiczkach ochronnych!). Kiedy całość będzie wymieszana przełożyć do słoików, porządnie "udeptać", zamknąć i zostawić na blacie na 2 dni, a potem przełożyć do lodówki.

Niektórzy polecają dodatek sosu rybnego lub suszonych krewetek. Póki co pominęłam te produkty, ale myślę że następnym razem spróbuję je dołączyć :)

Kimchi można jeść już po kilku dniach, ale szczerze mówiąc dla mnie najsmaczniejsze jest po 2-3 tygodniach :)

Print Friendly and PDF

Komentarze (4)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl