tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Kokosowy buduń jaglany z malinami

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 495 kcal \ B - 7,5 g \ W - 56,8 g \ T - 29,9 g \ BŁ - 5,7 g
  1. Mleko kokosowe - 110 g (1/2 szklanki)
  2. Woda - 220 g (1 szklanka)
  3. Kasza jaglana - 100 g (1 porcja)
  4. Olej kokosowy - 30 g (1 łyżka)
  5. Miód - 12 g (1 łyżeczka)
  6. Maliny - 140 g (2 garści)
  7. Syrop klonowy - 10 g (2 łyżeczki)
  8. Laska wanilii - 5 g (1 kawałek)

Przygotowanie

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni (do pojawienia się lekko orzechowego zapachu). Przepłukać dokładnie na sitku i umieścić w garnku. Lekko posolić. Zalać mlekiem i wodą, dodać ziarenka wanilii. Zagotować i gotować na małym ogniu około 15 minut. Co jakiś czas trzeba sprawdzić czy nie ma potrzeby dolania płynu. Pod koniec dodać miód. Odstawić. Maliny przełożyć do garnuszka i podgrzać razem z odrobiną wody i syropem klonowym. Masę jaglaną przełożyć do pucharków, na wierzchu wyłożyć maliny.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...