tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bananem

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 40 min
  2. 8 porcji
  3. 1 porcja to: 222,9 kcal \ B - 3,5 g \ W - 39,7 g \ T - 6,8 g \ BŁ - 2,9 g
  1. Kasza jaglana - 200 g (1 szklanka)
  2. Mleko kokosowe - 200 g (1 szklanka)
  3. Woda - 110 g (1/2 szklanki)
  4. Sól - 2 g (1/4 łyżeczki)
  5. Cukier kokosowy - 20 g (2 łyżki)
  6. Jabłko - 540 g (3 sztuki)
  7. Cynamon - 4 g (1 łyżeczka)
  8. Banan - 240 g (2 sztuki)
  9. Miód - 12 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, przelać wodą i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym i wodą. Dodać sól i cukier kokosowy (lub dowolne słodzidło). Ugotować - trzeba pilnować by kasza się nie przypaliła! W razie potrzeby podlać wodą. Jabłka zetrzeć na tarce, banany "udeptać" z miodem (albo syropem klonowym). Gdy kasza będzie już ugotowana, połowę wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na niej ułożyć starte jabłka i posypać cynamonem. Następnie wyłożyć drugą połowę kaszy, a na niej banany. Posypać cynamonem. Zapiekać w piekarniku w 200C przez 20 minut.

Najlepiej smakuje na ciepło (chociaż na zimno też bardzo lubię).

Print Friendly and PDF

Komentarze (4)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl