Jaglanka zapiekana ze śliwkami

Oceń
Jaglanka zapiekana ze śliwkami

Wskazówki

45 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
418 kcal \ B-8 g \ W-59 g \ T-19 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Mleko kokosowe – 110 g (1/2 szklanki)
  • Woda – 110 g (1/2 szklanki)
  • Kasza jaglana – 100 g (1 porcja)
  • Miód – 12 g (1 łyżeczka)
  • Laska wanilii – 2 g (1 kawałek)
  • Cynamon – 2 g (1/2 łyżeczki)
  • Śliwki węgierki – 225 g (15 sztuk)
  • Wiórki kokosowe – 12 g (2 łyżki)

Przygotowanie

Kaszę jaglaną podprażyć na patelni i dokładnie przepłukać pod bierzącą wodą (dzięki temu straci gorycz). Umieścić w garnku, zalać wodą i mlekiem, dodać wiórki kokosowe oraz ziarenka wanilii, zagotować, przykryć i gotować na najmniejszym ogniu przez 10-15 min. (w razie potrzeby dolać wodę). Po ugotowaniu masę wymieszać z cynamonem i część przełożyć do naczynia do zapiekania. Ułożyć oczyszczone i poprzekrajane na pół śliwki i przykryć pozostałą częścią kaszy. Na wierzchu ułożyć kilka śliwek, delikatnie obsypać cynamonem i zapiekać 30 min w piekarniku. Smakuje na ciepło jak i na zimno 🙂
Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

2 komentarze do “Jaglanka zapiekana ze śliwkami”

Dodaj komentarz