tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Jaglanka zapiekana ze śliwkami

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 45 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 417,7 kcal \ B - 7,8 g \ W - 58,8 g \ T - 19 g \ BŁ - 3,7 g
  1. Mleko kokosowe - 110 g (1/2 szklanki)
  2. Woda - 110 g (1/2 szklanki)
  3. Kasza jaglana - 100 g (1 porcja)
  4. Miód - 12 g (1 łyżeczka)
  5. Laska wanilii - 2 g (1 kawałek)
  6. Cynamon - 2 g (1/2 łyżeczki)
  7. Śliwki węgierki - 225 g (15 sztuk)
  8. Wiórki kokosowe - 12 g (2 łyżki)

Przygotowanie

Kaszę jaglaną podprażyć na patelni i dokładnie przepłukać pod bierzącą wodą (dzięki temu straci gorycz). Umieścić w garnku, zalać wodą i mlekiem, dodać wiórki kokosowe oraz ziarenka wanilii, zagotować, przykryć i gotować na najmniejszym ogniu przez 10-15 min. (w razie potrzeby dolać wodę). Po ugotowaniu masę wymieszać z cynamonem i część przełożyć do naczynia do zapiekania. Ułożyć oczyszczone i poprzekrajane na pół śliwki i przykryć pozostałą częścią kaszy. Na wierzchu ułożyć kilka śliwek, delikatnie obsypać cynamonem i zapiekać 30 min w piekarniku. Smakuje na ciepło jak i na zimno :)
Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

Print Friendly and PDF

Komentarze (1)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl