tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Indyk w sosie curry z mango

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 603,6 kcal \ B - 34,7 g \ W - 54,4 g \ T - 30,5 g \ BŁ - 1,5 g
  1. Mango - 240 g (1 sztuka)
  2. Ryż jaśminowy - 60 g (1 porcja)
  3. Mleko kokosowe - 200 g (1 szklanka)
  4. Sos sojowy - 10 g (1 łyżka)
  5. Sok z limonki - 12 g (2 łyżki)
  6. Papryczka chili - 2 g (1cm kawałek)
  7. Imbir świeży - 10 g (2 cm kawałek)
  8. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  9. Indyk, filet z piersi - 300 g (1 porcja)
  10. Czerwona pasta curry - 10 g (1 łyżeczka)
  11. Olej kokosowy - 10 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Mięso dokładnie umyć, oczyścić z błonek i pokroić. Natrzeć porządnie pastą curry i odłożyć. Czosnek i imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chilli pokroić. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przesmażyć indyka, dodać imbir, czosnek i papryczkę. Poddusić razem (można je dodać wcześniej, jednak zauważyłam, że tak drobno starty czosnek lubi się przypalać). Całość zalać mlekiem kokosowym i dusić. Mango obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Doprawić sosem sojowym i dusić kilka minut. Skropić sokiem z limonki. Podawać z ryżem jaśminowym.
Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (2)

Trwa wczytywanie komentarzy...