tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Gulasz wołowy z wolnowaru

  1. 8h
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 296,7 kcal \ B - 32,8 g \ W - 11,5 g \ T - 14,9 g \ BŁ - 3,4 g
  1. Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
  2. Cebula - 160 g (2 sztuki)
  3. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  4. Marchew - 90 g (2 sztuki)
  5. Przyprawa papryka słodka - 5 g (1 łyżeczka)
  6. Skrzydło wołowe - 600 g (1 porcja)
  7. Pieprz - 2 g (1 szczypta)
  8. Por - 150 g (1 kawałek)
  9. Przyprawa papryka ostra - 2 g (1/3 łyżeczki)
  10. Bulion domowy - 480 g (2 szklanki)
  11. Sól - 5 g (1 łyżeczka)
  12. Imbir w proszku - 3 g (1/2 łyżeczki)
  13. Liść laurowy - 1 g (2 liście)
  14. Passata pomidorowa - 100 g (1 porcja)
  15. Rozmaryn suszony - 5 g (1 łyżeczka)
  16. Ziele angielskie - 1 g (3 sztuki)
  17. Kmin rzymski - 5 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

*Mięso pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i pora posiekać drobno. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła klarowanego, wrzucić mięso i przesmażyć porządnie. Przełożyć do wolnowaru. Na patelnię wrzucić drugą porcję masła i przemażyć cebulę oraz pora. Pod koniec dodać czosnek. Przełożyć do mięsa. Doprawić pieprzem, papryką, rozmarynem, kuminem (kminem rzymskim), imbirem. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać bulionem. Po około 3 godzinach dodać passatę pomidorową i marchew. Wymieszać dokładnie i gotować w trybie "low" przez 4-5 godzin. Sprawdzić czy nie trzeba dodatkowo doprawić. Podawać z kaszą/ ziemniakami i ulubionymi warzywami.

Jeśli gulaszu nie robisz w wolnowarze, pamiętaj o tym by co jakiś czas dodać  do niego wodę lub bulion. Gotuj ok. 2 godziny, do miękkości mięsa.

*Skrzydło wołowe, to część udźca - też się dziwiłam :)

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl