tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Frittata z zielonymi szparagami

Bez glutenu
  1. 45 min
  2. 1 porcja
  3. 568,5 kcal \ B - 24,1 g \ W - 16,5 g \ T - 47,7 g \ BŁ - 3,8 g
  1. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
  2. Serek philadelphia - 75 g (3 łyżki)
  3. Szparagi - 380 g (1 pęczek)
  4. Oliwa z oliwek - 5 g (1 łyżeczka)
  5. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  6. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  7. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe części (łapiemy za oba końce i wyginamy-  miejscu gdzie się złamią kończy się zdrewniała część). Można je obrać ze skórki- ja ten etap pominęłam. Przez minutę blanszujemy je w gorącej wodzie, a następnie wrzucamy do zimnej, aby zachowały swój piękny zielony kolor. Wyciągamy je, osuszamy, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowymasłem klarowanym. Obie strony smażymy przez około 2 minuty. Delikatnie solimy i pieprzymy.
Jajka rozbijamy, dodajemy 3 łyżki serka naturalnego, doprawiamy odrobiną pieprzu i wylewamy na formę. Na masie jajecznej wykładamy szparagi. Pieczemy w temperaturze 180C przez około 25 minut.

Smacznego!

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych: kwasu foliowego, witaminy C, E, beta karotenu, wapnia, fosforu, potasu,glutationu, asparaginy, inuliny i błonnika, dlatego w sezonie warto włączać je do menu

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...