Frittata z porem i suszonymi pomidorami

5/5 - (Ocen: 1)
Frittata z porem i suszonymi pomidorami

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
375 kcal \ B-23 g \ W-13 g \ T-27 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
  • Śmietana 12% – 30 g (2 łyżki)
  • Ser Camembert – 30 g (2 plastry)
  • Jajo kurze – 250 g (5 sztuk)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Por – 160 g (1 sztuka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kosteczkę, pora w półplasterki. Zeszklić na maśle klarowanym, doprawić solą i gałką muszkatołową. Jaja rozbić w misce z przyprawami (sól, pieprz, można dodać pomidory suszone z czosnkiem niedźwiedzim) i śmietaną. Dodać bardzo drobno pokrojone pomidorki i ser. Wymieszać dokładnie. Masę wlać na patelnię z porem i cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i piec około 10-15 minut.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

2 komentarze do “Frittata z porem i suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz