tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Domowy fastfood - Burger wołowy

  1. 20 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 521,1 kcal \ B - 48,7 g \ W - 45,2 g \ T - 16,2 g \ BŁ - 3,5 g
  1. Polędwica wołowa - 400 g (1 porcja)
  2. Sól - 1 g (1 szczypta)
  3. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  4. Kmin rzymski - 1 g (1 szczypta)
  5. Przyprawa papryka słodka - 1 g (1 szczypta)
  6. Pomidor - 170 g (1 średnia sztuka)
  7. Ogórek kiszony - 120 g (2 sztuki)
  8. Cebula czerwona - 52 g (1/2 sztuki)
  9. Sałata lodowa - 40 g (4 liście)
  10. Bułka ziarnista - 120 g (4 sztuki)
  11. Musztarda - 30 g (2 łyżki)
  12. Miód - 20 g (2 łyżeczki)
  13. Majonez - 15 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Mięso zmielić, doprawić papryką, kuminem i pieprzem. Uformować burgery (każdy po ok. 100g). Posolić (ale tylko po tej stronie, z której będą smażone). Smażyć na patelni przez 2-3 minuty z każdej stony (przed odwróceniem burgera posolić drugą stronę). Podawać z ulubionymi dodatkami. U nas były to: bułki ziarniste, sałata, pomidory, cebula czerwona, kiszony ogórek, sos miodowo-musztardowy (wymieszałam majonez, miód, musztardę i doprawiłam odrobiną świeżo zmielonego pieprzu).

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...