Dhal z soczewicy

5/5 - (Ocen: 1)
Dhal z soczewicy

Wskazówki

30 minut  8 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
242 kcal \ B-14 g \ W-31 g \ T-7 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Imbir świeży – 20 g (4 cm kawałek)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Soczewica czerwona – 400 g (1 opakowanie)
  • Passata pomidorowa – 500 g (1 porcja)
  • Woda – 440 g (2 szklanki)
  • Mleko kokosowe – 110 g (1/2 szklanki)
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Garam masala – 2 łyżeczki
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Sól – 2 łyżeczki

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle klarowanym (w wersji wegańskiej na oliwie). Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do cebuli. Dorzucić przyprawy, smażyć jeszcze minutę. Dodać dokładnie wypłukaną soczewicę oraz passatę pomidorową (albo pomidory z puszki). Dolać wodę – w razie potrzeby w trakcie gotowania dodać więcej. Dodać mleko kokosowe. Podawać z ugotowanym ryżem, posypać natką pietruszki.

Danie najsmaczniejsze jest następnego dnia i później (nabiera „mocy” i przechodzi aromatem przypraw) 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz