tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Dhal z soczewicy

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 8 porcji
  3. 1 porcja to: 242 kcal \ B - 14,3 g \ W - 30,9 g \ T - 6,9 g \ BŁ - 4,5 g
  1. Cebula - 160 g (2 sztuki)
  2. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  3. Imbir świeży - 20 g (4 cm kawałek)
  4. Czosnek - 15 g (3 ząbki)
  5. Przyprawa papryka ostra - 2 g (1/3 łyżeczki)
  6. Przyprawa garam masala - 6 g (2 łyżeczki)
  7. Kmin rzymski - 3 g (1 łyżeczka)
  8. Kurkuma - 3 g (1 łyżeczka)
  9. Sól himalajska - 10 g (2 łyżeczki)
  10. Soczewica czerwona - 400 g (1 opakowanie)
  11. Passata pomidorowa - 500 g (1 porcja)
  12. Woda - 440 g (2 szklanki)
  13. Mleko kokosowe - 110 g (1/2 szklanki)

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle klarowanym. Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do cebuli. Dorzucić przyprawy, smażyć jeszcze minutę. Dodać dokładnie wypłukaną soczewicę oraz passatę pomidorową (albo pomidory z puszki). Dolać wodę - w razie potrzeby w trakcie gotowania dodać więcej. Dodać mleko kokosowe. Podawać z ugotowanym ryżem, posypać natką pietruszki.

Danie najsmaczniejsze jest następnego dnia i później (nabiera "mocy" i przechodzi aromatem przypraw) :)

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...