„Czekośliwka” – powidła śliwkowe z kakao

5/5 - (Ocen: 1)

Wskazówki

3 godziny  7 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
77 kcal \ B-2 g \ W-49 g \ T-1g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Śliwki – 1000 g (1 kg)
  • Erytrol – 210 g (1 szklanka)
  • Kakao niesłodzone – 30 g (3 łyżki)
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki
  • Kardamon w proszku – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Do czekośliwki idealne będą węgierki. Z racji tego, że w lipcu nie są dostępne, wykorzystałam inną odmianę.
Ze śliwek wykroić pestki. Poprzekrajac na ćwiartki i przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać 2-3 łyżki wody. Gotować na wolnym ogniu przez 2h, mieszając od czasu do czasu (aż woda wyparuje). Dodać pozostałe składniki (sprawdzić słodkość i w razie czego dodać więcej erytrolu), gotować jeszcze 1h. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków, ustawić zakrętkami do dołu. Pozostawić w takiej pozycji 10-15 min, a później odłożyć do wystudzenia.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

6 komentarzy do “„Czekośliwka” – powidła śliwkowe z kakao”

Dodaj komentarz