tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Czekoladowa owsianka z karmelizowanym bananem i masłem migdałowym

Bez laktozy
  1. 15 min
  2. 1 porcja
  3. 1 porcja to: 448,2 kcal \ B - 10,7 g \ W - 60,6 g \ T - 17,9 g \ BŁ - 4,1 g
  1. Płatki owsiane - 30 g (3 łyżki)
  2. Mleko migdałowe - 100 g (1/2 szklanki)
  3. Syrop klonowy - 5 g (1 łyżeczka)
  4. Czekolada gorzka (70% kakao) - 10 g (2 kostki)
  5. Masło migdałowe - 15 g (1 łyżka)
  6. Banan - 120 g (1 sztuka)
  7. Miód - 10 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Banana pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić miód (albo inne słodzidło), wrzucić plasterki banana i delikatnie je skarmelizować. Płatki owsiane przesypać do garnuszka, zalać mlekiem, dodać syrop klonowy (można pominąć). Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż płatki lekko zmiękną. Dodać czekoladę i wymieszać porządnie, aby się rozpuściła. Przełożyć do miseczki. Na wierzchu ułożyć łyżkę masla migdałowego oraz banana. Można dodatkowo przystroić kawalkami czekolady, nasionami chia, pyłkiem pszczelim.

Print Friendly and PDF

Tagi:

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...