Czekoladowa owsianka z karmelizowanym bananem i masłem migdałowym

Oceń
Czekoladowa owsianka z karmelizowanym bananem i masłem migdałowym

Wskazówki

15 minut  1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
448 kcal \ B-11 g \ W-61 g \ T-18 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Płatki owsiane – 30 g (3 łyżki)
  • Mleko migdałowe – 100 g (1/2 szklanki)
  • Syrop klonowy – 5 g (1 łyżeczka)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 10 g (2 kostki)
  • Masło migdałowe – 15 g (1 łyżka)
  • Banan – 120 g (1 sztuka)
  • Miód – 10 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Banana pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić miód (albo inne słodzidło), wrzucić plasterki banana i delikatnie je skarmelizować. Płatki owsiane przesypać do garnuszka, zalać mlekiem, dodać syrop klonowy (można pominąć). Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż płatki lekko zmiękną. Dodać czekoladę i wymieszać porządnie, aby się rozpuściła. Przełożyć do miseczki. Na wierzchu ułożyć łyżkę masla migdałowego oraz banana. Można dodatkowo przystroić kawalkami czekolady, nasionami chia, pyłkiem pszczelim.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz