tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Curry z kurczakiem i batatem

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 40 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 497,1 kcal \ B - 39,3 g \ W - 37,8 g \ T - 22,6 g \ BŁ - 4,7 g
  1. Filet z kurczaka - 300 g (2 porcje)
  2. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  3. Cebula dymka - 50 g (1 mała sztuka)
  4. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  5. Czerwona pasta curry - 15 g (1 łyżka)
  6. Bataty - 250 g (1 sztuka)
  7. Pomidory z puszki - 200 g (1/2 puszki)
  8. Woda - 110 g (1/2 szklanki)
  9. Mleko kokosowe - 110 g (1/2 szklanki)
  10. Sos sojowy - 5 g (1 łyżeczka)
  11. Szpinak - 50 g (2 garści)

Przygotowanie

Kurczaka pokroić na kawałki. Na patelni rozpuścić tłuszcz, wrzucić mięso i lekko przesmażyć. Dodać cebulkę, pastę curry oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć około 2 minuty. Dodać pokrojonego w kostkę batata, pomidory z puszki, wodę (albo bulion warzywny) oraz mleko kokosowe i sos sojowy. Gotować około 25-30 minut. Pod koniec dodać szpinak. Podawać z ryżem.

Print Friendly and PDF

Komentarze (1)

Trwa wczytywanie komentarzy...