Curry z kurczaka i dyni

5/5 - (Ocen: 1)
Curry z kurczaka i dyni

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
513 kcal \ B-29 g \ W-25 g \ T-35 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 200 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Cebula – 50 g (1/2 sztuki)
  • Dynia hokkaido – 300 g (1 kawałek)
  • Olej kokosowy – 10 g (1 łyżka)
  • Mleko kokosowe – 200 g (1 szklanka)
  • Nerkowce – 20 g (1 garść)
  • Limonka – 50 g (1/2 sztuki)
  • Kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • Czerwona pasta curry – 20 g (1 łyżka)
  • Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać starty na tarce czosnek, imbir, pastę curry, kurkumę, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Dynię oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, dynię i smażyć około 5 min. (co jakiś czas mieszając). Dodać kurczaka i smażyć przez kilka minut. Wlać mleko kokosowe, zagotować. Doprawić do smaku solą. Podawać z ryżem (jaśminowy pasuje idealnie) i limonką. Posypać nerkowcami (można je pominąć).

*kaloryczność podana jest dla posiłku bez ryżu 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

6 komentarzy do “Curry z kurczaka i dyni”

Dodaj komentarz