tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Curry z kurczaka i dyni

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 513,2 kcal \ B - 29,1 g \ W - 25,3 g \ T - 35 g \ BŁ - 4,6 g
  1. Filet z kurczaka - 200 g (1 sztuka)
  2. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  3. Imbir świeży - 10 g (2 cm kawałek)
  4. Czerwona pasta curry - 20 g (1 łyżka)
  5. Kurkuma - 2 g (1/2 łyżeczki)
  6. Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
  7. Dynia hokkaido - 300 g (1 kawałek)
  8. Olej kokosowy - 10 g (1 łyżka)
  9. Mleko kokosowe - 200 g (1 szklanka)
  10. Nerkowce - 20 g (1 garść)
  11. Limonka - 50 g (1/2 sztuki)

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać starty na tarce czosnek, imbir, pastę curry, kurkumę, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Dynię oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, dynię i smażyć około 5 min. (co jakiś czas mieszając). Dodać kurczaka i smażyć przez kilka minut. Wlać mleko kokosowe, zagotować. Doprawić do smaku solą. Podawać z ryżem (jaśminowy pasuje idealnie) i limonką. Posypać nerkowcami (można je pominąć).

*kaloryczność podana jest dla posiłku bez ryżu :)

Print Friendly and PDF

Komentarze (5)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl