tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Ciasto czekoladowe (brownie) z czerwonej fasoli i banana

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 10 porcji
  3. 1 porcja to: 86,3 kcal \ B - 3,6 g \ W - 8,9 g \ T - 5,2 g \ BŁ - 1,8 g
  1. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
  2. Fasola czerwona z puszki - 240 g (1 puszka)
  3. Banan - 120 g (1 sztuka)
  4. Kakao niesłodzone - 15 g (1 czubata łyżka)
  5. Olej kokosowy - 40 g (1,5 łyżki)
  6. Erytrytol - 22 g (2 łyżki)
  7. Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Fasolę porządnie przepłukać pod bierzącą wodą. Odcedzić. Banana, żółtka, fasolę, kakao, olej kokosowy, erytrol (lub inne słodzidło, można dodać trochę więcej) i proszek do pieczenia zmiksować na gładką masę. Wymieszać z ubitą pianą z białek. przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 45-50 minut. Wystudzić i polać polewą czekoladową (rozpuszczoną czekolada gorzką bądź polewą przygotowaną z oleju kokosowego, miodu i kakao). Z wierzchu udekorować wiórkami kokosowymi albo liofilizowanymi owocami. Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (9)

Trwa wczytywanie komentarzy...