tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Ciasteczka owsiane z czekoladą

Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 20 porcji
  3. 1 porcja to: 132,7 kcal \ B - 2,4 g \ W - 12,5 g \ T - 10,2 g \ BŁ - 1,1 g
  1. Bezglutenowe płatki owsiane - 55 g (1/2 szklanki)
  2. Wiórki kokosowe - 45 g (1/2 szklanki)
  3. Mąka ryżowa - 65 g (1/2 szklanki)
  4. Mąka gryczana - 40 g (4 łyżki)
  5. Skrobia ziemniaczana - 25 g (1 łyżka)
  6. Proszek do pieczenia (bg) - 5 g (1 łyżeczka)
  7. Soda - 3 g (1/2 łyżeczki)
  8. Masło - 110 g (1 porcja)
  9. Erytrol - 100 g (1 porcja)
  10. Jajo kurze - 50 g (1 sztuka)
  11. Sól - 1 g (1 szczypta)
  12. Cynamon - 4 g (1 łyżeczka)
  13. Czekolada gorzka (70% kakao) - 150 g (1 porcja)

Przygotowanie

Masło utrzeć z erytrolem (najlepiej zmiksować), dodać jajko i ponownie zmiksować. W misce wymieszać suche składniki: mąkę ryżową, gryczaną, skrobię, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon (albo przyprawę korzenną). Zmiksować razem z masłem. Dodać wiórki i płatki owsiane. Wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i ponownie przemieszać. Układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia - najlepiej nabierać dłonią, formować ciastka i wykładać (Uwaga! Między ciasteczkami powinny być odstępy, bo mocno wyrastają!). Piec w 180C przez 10 minut
Ciasteczka po wyjęciu będą miekkie, ale po ostygnięciu stwardnieją.

Przepis inspirowany wpisem cannellevanille

Print Friendly and PDF

Komentarze (10)

Trwa wczytywanie komentarzy...