Ciasteczka owsiane z czekoladą

5/5 - (Ocen: 1)
Ciasteczka owsiane z czekoladą

Wskazówki

30 minut  20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
133 kcal \ B-2 g \ W-13 g \ T-10 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Bezglutenowe płatki owsiane – 55 g (1/2 szklanki)
  • Wiórki kokosowe – 45 g (1/2 szklanki)
  • Mąka ryżowa – 65 g (1/2 szklanki)
  • Mąka gryczana – 40 g (4 łyżki)
  • Skrobia ziemniaczana – 25 g (1 łyżka)
  • Proszek do pieczenia (bg) – 5 g (1 łyżeczka)
  • Soda – 3 g (1/2 łyżeczki)
  • Masło – 110 g (1 porcja)
  • Erytrol – 100 g (1 porcja)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 150 g (1 porcja)
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Masło utrzeć z erytrolem (najlepiej zmiksować), dodać jajko i ponownie zmiksować. W misce wymieszać suche składniki: mąkę ryżową, gryczaną, skrobię, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon (albo przyprawę korzenną). Zmiksować razem z masłem. Dodać wiórki i płatki owsiane. Wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i ponownie przemieszać. Układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia – najlepiej nabierać dłonią, formować ciastka i wykładać (Uwaga! Między ciasteczkami powinny być odstępy, bo mocno wyrastają!). Piec w 180C przez 10 minut
Ciasteczka po wyjęciu będą miekkie, ale po ostygnięciu stwardnieją.

Przepis inspirowany wpisem cannellevanille

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

12 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z czekoladą”

  1. Obłędne ciastka 🙂 ja też dodałam żurawinę 🙂 jak dla mnie tylko troszkę za dużo cukru. Czy jak następnym dodam połowę to będzie ok? Czy przepis wymaga dokładnie takiej ilości?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz