tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Bezglutenowy omlet z bananem i domowym masłem orzechowym

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 15 min
  2. 1 porcja
  3. 520,4 kcal \ B - 19 g \ W - 24,4 g \ T - 38,8 g \ BŁ - 3,4 g
  1. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
  2. Mąka jaglana - 10 g (1 łyżka)
  3. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  4. Banan - 60 g (1/2 sztuki)
  5. Masło orzechowe - 20 g (1 łyżka)
  6. Migdały w płatkach - 10 g (1 łyżka)
  7. Olej kokosowy - 10 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Jajka ubijamy na najwyższych obrotach przez minutę. Dodajemy mąkę i sól i miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy tak długo, aż wierzch delikatnie się zetnie. Przewracamy omlet i chwilę jeszcze smażymy. Przekładamy delikatnie na talerz. Połowę smarujemy masłem orzechowym, układamy plasterki banana i zginamy omlet na pół. Wierzch smarujemy masłem orzechowym, posypujemy płatkami migdałowymi.

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...