Bezglutenowe pierniczki z mąką z ciecierzycy

4.5/5 - (Ocen: 2)
Bezglutenowe pierniczki z mąką z ciecierzycy

Wskazówki

120 minut  100 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
28 kcal \ B-1 g \ W-4 g \ T-1 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Mąka ziemniaczana – 25 g (1 łyżka)
  • Mąka z ciecierzycy – 125 g (1 porcja)
  • Cukier kokosowy – 120 g (1 porcja)
  • Mąka ryżowa – 230 g (1 porcja)
  • Syrop klonowy – 20 g (2 łyżki)
  • Miód – 24 g (2 łyżeczki)
  • Masło – 100 g (1 porcja)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Soda – 1 łyżeczka
  • Domowa przyprawa do piernika – 2 łyżeczki

Przygotowanie

Do miski przesiać wszystkie mąki. Dodać sodę oczyszczoną, cukier kokosowy, przyprawę do piernika (TU jest przepis). Wymieszać. Dodać jaja, syrop klonowy, miód i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i przez 5-10 minut wyrabiać ręką. Schować do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na blacie (aby ciasto się nie przyklejało koniecznie (!!) trzeba podsypać je mąką ryżową). Wycinać pierniczki. Piec w 180C przez 8-10 minut.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 2)

10 komentarzy do “Bezglutenowe pierniczki z mąką z ciecierzycy”

Dodaj komentarz