tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Bataty pieczone z ciecierzycą i szpinakiem

Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 736,6 kcal \ B - 26,9 g \ W - 108 g \ T - 24,7 g \ BŁ - 21,3 g
  1. Ciecierzyca konserwowa - 170 g (1 szklanka)
  2. Szpinak - 150 g (1 opakowanie)
  3. Kmin rzymski - 5 g (1 łyżeczka)
  4. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  5. Grecki ser feta - 100 g (1 porcja)
  6. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  7. Przyprawa papryka wędzona - 2 g (1/3 łyżeczki)
  8. Przyprawa papryka ostra - 2 g (1/3 łyżeczki)
  9. Suszone pomidory w oliwie - 28 g (4 plastry)
  10. Oregano - 3 g (1/2 łyżeczki)
  11. Przyprawa papryka słodka - 3 g (1/2 łyżeczki)
  12. Pomidory z puszki - 400 g (1 puszka)
  13. Cebula dymka - 50 g (1 mała sztuka)
  14. Bataty - 700 g (2 sztuki)

Przygotowanie

Bataty dokładnie szorujemy, przekrajamy wzdłuż na 2 połówki. Miąższ nacinamy delikatnie, smarujemy odrobiną oliwy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 45 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę (albo drobno pokrojony), dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i mieszamy 1 minutę, dorzucamy przepłukaną ciecierzycę, przyprawy, smażymy chwilę. Dodajemy umyte liście szpinaku, posiekane suszone pomidory, pomidory z puszki. Bataty wyciągamy, delikatnie wydrążamy połowę miąższu, przekładamy na patelnię z nadzieniem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę. Podgrzewamy chwilę. Nadzienie przekładamy do batatów. Pieczemy jeszcze około 10 minut.

Print Friendly and PDF

Komentarze (2)

Trwa wczytywanie komentarzy...