tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Barszcz czerwony na zakwasie

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 6 porcji
  3. 1 porcja to: 126,2 kcal \ B - 5,5 g \ W - 31,4 g \ T - 0,6 g \ BŁ - 6,9 g
  1. Suszone grzyby - 10 g (1 garść)
  2. Seler korzeniowy - 325 g (1 plaster)
  3. Korzeń pietruszki - 40 g (1 sztuka)
  4. Marchew - 45 g (2 sztuki)
  5. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  6. Woda - 2000 g (2 litry)
  7. Burak - 1000 g (8 sztuk)
  8. Liść laurowy - 2 g (4 liście)
  9. Ziele angielskie - 3 g (1 łyżeczka)
  10. Czosnek - 20 g (4 ząbki)
  11. Majeranek suszony - 3 g (1 łyżeczka)
  12. Zakwas z buraków - 500 g (1 porcja)
  13. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  14. Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)

Przygotowanie

Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Włoszczyznę dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z cebulą gotujemy przez 30 minut. Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki. Z wywaru jarzynowego wyławiamy warzywa i wrzucamy do niego buraki, ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku i grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły). Gotujemy na najmniejszym ogniu do miękkości buraków (barszcz nie może wrzeć, ponieważ straci kolor). Dodajemy majeranek, wlewamy zakwas (z TEGO przepisu) i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Wyłączamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (ewentualnie odrobiną cukru).

Barszcz można podawać z pieczonymi pierogami np. z TEGO przepisu

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl