Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 582 kcal \ B-33 g \ T-27 g \ W-51 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 406 kcal \ B-28 g \ T-27 g \ W-13 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 82 kcal \ B-6 g \ T-5 g \ W-3 g \ BŁ-1 g
Składniki
- cebula – 1 sztuka (40 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (200 g)
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- curry – 1/2 łyżeczki
- cukinia – 1 sztuka (290 g)
- papryka czerwona – 1 sztuka (140 g)
- szpinak, świeży – 4 garście (100 g)
- mleko kokosowe – 1/2 opakowania (200 g)
Przykładowe dodatki
- ryż basmati – 50 g na 1 porcję
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy, wrzuć cebulę, czosnek i zeszklij. Dodaj kurczaka oraz przyprawy.
- Kiedy mięso się zetnie, odłóż je na talerz.
- Na tej samej patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy, wrzuć cukinię, paprykę i smaż przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem.
- Do warzyw dodaj usmażonego kurczaka, dolej mleczko kokosowe i gotuj przez chwilę. Dodaj świeży szpinak, przykryj i duś ok 5 minut.
- Skrop sokiem z limonki i posyp natką pietruszki. Podawaj z ryżem. Smacznego!
Proste curry z cukinią, papryką i kurczakiem przygotujesz w 20 minut. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale też posiłek do lunchboxa.
Pycha . Zamiast szpinaku dałam pakchoy .
O tak, pakchoy świetnie pasuje 🙂