Prosta Sałatka Wiosenna z Ziemniakami

5/5 - (Ocen: 1)
Prosta sałatka wiosenna z ziemniakami

Wskazówki

30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 257 kcal \ B-13 g \ T-10 g \ W-27 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 71 kcal \ B-4 g \ T-3 g \ W-8 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • ziemniaki – 6 sztuk (500 g)
  • brokuły – 1 sztuka (500 g)
  • rzodkiewka – 4 sztuki (60 g)
  • czerwona cebula – 1/4 sztuki (30 g)
  • ogórek kiszony – 2 sztuki (60 g)
  • koperek – 1 łyżka (4 g)
  • jajo – 3 sztuki (150 g)
  • jogurt naturalny – 1/2 opakowania (90 g)
  • majonez – 1 łyżka (25 g)
  • musztarda francuska – 2 łyżeczki (10 g)
  • szczypiorek – 2 łyżki (10 g)
  • koperek – 1 łyżeczka
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i brokuły ugotuj w osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz.
  2. Do miski wrzuć ziemniaki (jeśli są duże, możesz je pokroić na mniejsze kawałki), różyczki brokułu, plasterki ogórków oraz rzodkiewek i pokrojoną czerwoną cebulę. Dorzuć drobno posiekany świeży koperek i szczypiorek oraz pokrojone jajka.
  3. Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz. Dodaj do reszty składników i wymieszaj.
  4. Przed podaniem wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Prosta sałatka wiosenna z ziemniakami i jajkami świetnie sprawdzi się jako posiłek do pracy, danie obiadowe lub dodatek do grilla. Sprawdź koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz