Wskazówki
30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 257 kcal \ B-13 g \ T-10 g \ W-27 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 71 kcal \ B-4 g \ T-3 g \ W-8 g \ BŁ-2 g
Składniki
- ziemniaki – 6 sztuk (500 g)
- brokuły – 1 sztuka (500 g)
- rzodkiewka – 4 sztuki (60 g)
- czerwona cebula – 1/4 sztuki (30 g)
- ogórek kiszony – 2 sztuki (60 g)
- koperek – 1 łyżka (4 g)
- jajo – 3 sztuki (150 g)
- jogurt naturalny – 1/2 opakowania (90 g)
- majonez – 1 łyżka (25 g)
- musztarda francuska – 2 łyżeczki (10 g)
- szczypiorek – 2 łyżki (10 g)
- koperek – 1 łyżeczka
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Ziemniaki i brokuły ugotuj w osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz.
- Do miski wrzuć ziemniaki (jeśli są duże, możesz je pokroić na mniejsze kawałki), różyczki brokułu, plasterki ogórków oraz rzodkiewek i pokrojoną czerwoną cebulę. Dorzuć drobno posiekany świeży koperek i szczypiorek oraz pokrojone jajka.
- Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz. Dodaj do reszty składników i wymieszaj.
- Przed podaniem wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Prosta sałatka wiosenna z ziemniakami i jajkami świetnie sprawdzi się jako posiłek do pracy, danie obiadowe lub dodatek do grilla. Sprawdź koniecznie!