Prosta Pasta Jajeczna

4.6/5 - (Ocen: 7)
Prosta pasta jajeczna

Wskazówki

15 minut
1 całość
Wartość odżywcza na 100g pasty: 176 kcal \ B-11 g \ T-14 g \ W-2 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Jajo – 4 sztuki (200 g)
  • Szczypiorek – 2 łyżki (10 g)
  • Majonez – 1 łyżka (20 g)
  • Chrzan – 1 łyżeczka (10 g)
  • Musztarda sarepska – 1/2 łyżeczki (5 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Ważne!
Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), używane pieczywo wymień na razowe / żytnie na zakwasie.

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę.
  2. Szczypior posiekaj drobno i przełóż do jajek. Dodaj majonez, chrzan i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
  3. Pastę podawaj na pieczywie.

Prosta pasta jajeczna zasmakuje każdemu. Podana na świeżym i chrupiącym pieczywie przyjemnie popieści kubki smakowe 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.6/5 - (Ocen: 7)

4 komentarze do “Prosta Pasta Jajeczna”

    • Grahamka od czasu do czasu może się pojawić w menu 🙂 Przede wszystkim zwróć uwagę na to, z czym podajesz takie pieczywo. Zadbaj o to, by pojawiło się źródło białka (hummus, twaróg, serek wiejski, ryba, mięso, jajo itp.), tłuszcz (oliwa, masło, masło orzechowe), warzywa.

      Odpowiedz
  1. Świetny przepis.
    Nigdy sama nie robiłam pasty jajecznej – nawet nie wiedziałam że to takie proste :-).
    Mam IO i staram się od niedawna zmieniać nawyki żywieniowe. Zawsze miałam problemy ze śniadaniami bo wydawało mi się że przygotowanie ich zajmie zbyt dużo czasu. Jednak wiele z przepisów na stronie budzi we mnie mobilizację, są przecież takie łatwe, nie ma wymyślnych składników i szybko się je robi. Na pewno będę zaglądać częściej.
    Następna na celowniku jest nocna owsianka 😀

    PS. Do swojej wersji dodałam trochę wędzonej papryki i odrobinę więcej musztardy dla mocniejszego „kopnięcia” 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz