Wskazówki
40 minut 35 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
50 kcal \ B-2 g \ W-5 g \ T-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mąka migdałowa – 200 g (1 porcja)
- Erytrol – 140 g (1 porcja)
- Ekstrakt migdałowy – 3 g (1 łyżeczka)
- Woda – 60 g (1/4 szklanki)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)
Przygotowanie
Erytrol (albo cukier) zblendować w młynku na puder. W misce wymieszać mąkę migdałową, puder z erytrolu, ekstrakt (może być też aromat migdałowy) oraz wodę. Wyrabiać dłonią do momentu powstania jednolitej zbitej masy. Uformować pralinki i schować do lodówki na 30 minut. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Pralinki obtaczać w czekoladzie i odłożyć do zastygnięcia (można dodatkowo obsypać siekanymi migdałami). Przechowywać w lodówce max 7 dni.
Zamiast erytrolu lub cukru moge dac cukier puder?Pralinki wygladaja oblednie pysznie. Jestem fanka marcepanu 😉
Można 😉
Gdzie mozna kupic erytrol .Bardzo lubie marcepan i jest mi potrzebny do wypiekow.
Najczęściej zamawiam na allegro 🙂 Jest też dostępny w większości dużych marketów i w sklepach ze zdrową żywnością.
Zrobiłam z połowy składników-robiłam małe kulki,dlaczego wyszło mi tylko 9 a powinno 18?
być może były większe od moich 🙂