Wskazówki
40 minut 25 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
71 kcal \ B-1 g \ W-10 g \ T-3 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Żurawina suszona – 36 g (3 łyżki)
- Morele suszone – 50 g (5 sztuk)
- Siemię lniane – 20 g (2 łyżki)
- Wiórki kokosowe – 90 g (1 szklanka)
- Daktyle – 135 g (3 garści)
- Płatki owsiane – 110 g (1 szklanka)
Przygotowanie
Daktyle moczymy przez kilka godzin (a najlepiej zostawić je na noc), odciskamy wodę i miksujemy. Dodajemy szklankę wiórków kokosowych, zmielone siemię lniane i połowę suszonej żurawiny. Miksujemy. Morele kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Dorzucamy pozostałą żurawinę oraz płatki owsiane. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy wiórki kokosowe (lub płatki). Formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Chłodzimy w lodówce przez 3-4h w szczelnie zamkniętym pudełku.