Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

5/5 - (Ocen: 1)
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Wskazówki

60 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
352 kcal \ B-29 g \ W-10 g \ T-21 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa – 500 g (1 porcja)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 20 g (2 łyżki)
  • Kurki – 400 g (1 porcja)
  • Woda – 220 g (1 szklanka)
  • Śmietana 30% – 180 g (1 porcja)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Mięso oczyścić, pokroić w plastry (ok 1,5 cm). Każdy z plastrów delikatnie rozbić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozpuścić połowę masła klarowanego, zeszklić cebulkę i dodać oczyszczone kurki. Doprawić pieprzem, tymiankiem i solą. Przełożyć do garnka. Mięso przesmażyć na reszcie masła, przełożyć do garnka z kurkami. Zalać 1 szklanką wody. Gotować przez około 15-20 min, a pod koniec dodać śmietankę 30% (przed dodaniem należy ją zahartować). Podawać z kaszą lub ziemniakami i ulubionymi warzywami.

Kaloryczność podana jest dla samego mięsa i sosu, bez dodatków 🙂

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz