Wskazówki
60 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
352 kcal \ B-29 g \ W-10 g \ T-21 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Polędwiczka wieprzowa – 500 g (1 porcja)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 20 g (2 łyżki)
- Kurki – 400 g (1 porcja)
- Woda – 220 g (1 szklanka)
- Śmietana 30% – 180 g (1 porcja)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Mięso oczyścić, pokroić w plastry (ok 1,5 cm). Każdy z plastrów delikatnie rozbić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozpuścić połowę masła klarowanego, zeszklić cebulkę i dodać oczyszczone kurki. Doprawić pieprzem, tymiankiem i solą. Przełożyć do garnka. Mięso przesmażyć na reszcie masła, przełożyć do garnka z kurkami. Zalać 1 szklanką wody. Gotować przez około 15-20 min, a pod koniec dodać śmietankę 30% (przed dodaniem należy ją zahartować). Podawać z kaszą lub ziemniakami i ulubionymi warzywami.
Kaloryczność podana jest dla samego mięsa i sosu, bez dodatków 🙂