Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Wskazówki

60 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
352 kcal \ B-29 g \ W-10 g \ T-21 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa – 500 g (1 porcja)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 20 g (2 łyżki)
  • Kurki – 400 g (1 porcja)
  • Woda – 220 g (1 szklanka)
  • Śmietana 30% – 180 g (1 porcja)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Mięso oczyścić, pokroić w plastry (ok 1,5 cm). Każdy z plastrów delikatnie rozbić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozpuścić połowę masła klarowanego, zeszklić cebulkę i dodać oczyszczone kurki. Doprawić pieprzem, tymiankiem i solą. Przełożyć do garnka. Mięso przesmażyć na reszcie masła, przełożyć do garnka z kurkami. Zalać 1 szklanką wody. Gotować przez około 15-20 min, a pod koniec dodać śmietankę 30% (przed dodaniem należy ją zahartować). Podawać z kaszą lub ziemniakami i ulubionymi warzywami.

Kaloryczność podana jest dla samego mięsa i sosu, bez dodatków 🙂

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00