Wskazówki
30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji polędwiczek: 328 kcal \ B-29 g \ T-19 g \ W-9 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g polędwiczek: 117 kcal \ B-10 g \ T-7 g \ W-3 g \ BŁ-1 g
Składniki
- polędwiczka wieprzowa – 500 g
- mąka pszenna – 2 łyżki (20 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- cebula – 1 sztuka (120 g)
- czosnek – 2 ząbki (8 g)
- masło klarowane – 1 łyżka (10 g)
- suszone pomidory w oleju – 10 sztuk (100 g)
- woda – 1 szklanka (240 g)
- śmietanka 30% – 1/2 opakowania (100 g)
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- pieprz – 1/3 łyżeczki
- sól – do smaku
- pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
Przygotowanie
- Polędwiczkę oczyść z błonek i pokrój na 1,5 cm plastry. Oprósz lekko mąką.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wyłóż kawałki mięsa i podsmaż z obu stron. Dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj masło klarowane oraz pokrojone suszone pomidory. Smaż ok 5-7 minut.
- Dolej szklankę wody. Gotuj ok 15 minut.
- Dopraw papryką i solą, a następnie dodaj śmietankę. Gotuj, aż sos lekko się zredukuje.
- Pod koniec dodaj natkę pietruszki.
- Podawaj z ziemniakami, kopytkami lub ulubioną kaszą.
Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami to danie szybkie i smaczne. Nadaje się na zwykły obiad w tygodniu, jak i danie na spotkanie rodzinne. Spróbuj koniecznie!
Przepyszne ! Od tygodnia robię Pani przepisy na obiad i jestem bardzo zadowolona
Mega przepis na obiad! Szybko, smacznie i wszystko poznikało z talerzy 😁
Bardzo się cieszę 🙂
Przepis jest rewelacyjny
Danie jest genialne !!!
Cieszę się, że smakuje! 🙂
Kaloryczność porcji podana jest bez dodatków?
Tak, bez dodatków