Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

5/5 - (Ocen: 1)
Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

Wskazówki

30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji polędwiczek: 328 kcal \ B-29 g \ T-19 g \ W-9 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g polędwiczek: 117 kcal \ B-10 g \ T-7 g \ W-3 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa – 500 g
  • mąka pszenna – 2 łyżki (20 g)
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • cebula – 1 sztuka (120 g)
  • czosnek – 2 ząbki (8 g)
  • masło klarowane – 1 łyżka (10 g)
  • suszone pomidory w oleju – 10 sztuk (100 g)
  • woda – 1 szklanka (240 g)
  • śmietanka 30% – 1/2 opakowania (100 g)
  • papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • pieprz – 1/3 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę oczyść z błonek i pokrój na 1,5 cm plastry. Oprósz lekko mąką.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, wyłóż kawałki mięsa i podsmaż z obu stron. Dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Dodaj masło klarowane oraz pokrojone suszone pomidory. Smaż ok 5-7 minut.
  4. Dolej szklankę wody. Gotuj ok 15 minut.
  5. Dopraw papryką i solą, a następnie dodaj śmietankę. Gotuj, aż sos lekko się zredukuje.
  6. Pod koniec dodaj natkę pietruszki.
  7. Podawaj z ziemniakami, kopytkami lub ulubioną kaszą.

Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami to danie szybkie i smaczne. Nadaje się na zwykły obiad w tygodniu, jak i danie na spotkanie rodzinne. Spróbuj koniecznie!

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

1 komentarz do “Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00