Placki Ziemniaczane

5/5 - (Ocen: 1)
Placki ziemniaczane

Wskazówki

20 minut
16 placków
Wartość odżywcza 1 porcji:
74 kcal \ B-2 g \ T-0 g \ W-15 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Ziemniaki – ~11 sztuk (1 kg)
  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Jajo – 1 sztuka (50 g)
  • Mąka pszenna – 4 czubate łyżki (80 g)
  • Sól – 1,5 łyżeczki
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

Do starcia ziemniaków wykorzystałam wyciskarkę wolnoobrotową. Kiedyś o tym sposobie powiedziała mi siostra i postanowiłam spróbować 🙂 Świetnie się sprawdziła! Ziemniaki były bardzo dobrze odciśnięte z soku.

  1. Ziemniaki, czosnek i cebulę wyciśnij za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Odlej sok, ale zachowaj skrobię, która zebrała się na dnie naczynia.
  2. Ziemniaki z cebulą i czosnkiem przełóż do miski, dodaj jajka, sól, pieprz, skrobię oraz mąkę. Wymieszaj dokładnie.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Za pomocą łyżki nakładaj porcje masy i spłaszczaj, Smaż do zezłocenia. Odkładaj na ręcznik papierowy, aby zebrał nadmiar tłuszczu. Podaj z dodatkami.

Placki ziemniaczane to wychodzą idealnie chrupiące 🙂 W towarzystwie ulubionych dodatków smakują rewelacyjnie.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz