Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Wskazówki

20 minut  16 placków
Wartość odżywcza 1 porcji:
74 kcal \ B-2 g \ T-0 g \ W-15 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Ziemniaki – 1 kg (~11 sztuk)
  • Cebula – 120 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Jajo – 50 g (1 sztuka)
  • Mąka pszenna – 80 g (4 czubate łyżki)
  • Sól – 1,5 łyżeczki
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

Do starcia ziemniaków wykorzystałam wyciskarkę wolnoobrotową. Kiedyś o tym sposobie powiedziała mi siostra i postanowiłam spróbować 🙂 Świetnie się sprawdziła! Ziemniaki były bardzo dobrze odciśnięte z soku.

  1. Ziemniaki, czosnek i cebulę wyciśnij za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Odlej sok, ale zachowaj skrobię, która zebrała się na dnie naczynia.
  2. Ziemniaki z cebulą i czosnkiem przełóż do miski, dodaj jajka, sól, pieprz, skrobię oraz mąkę. Wymieszaj dokładnie.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Za pomocą łyżki nakładaj porcje masy i spłaszczaj, Smaż do zezłocenia. Odkładaj na ręcznik papierowy, aby zebrał nadmiar tłuszczu. Podaj z dodatkami.

Placki ziemniaczane to wychodzą idealnie chrupiące 🙂 W towarzystwie ulubionych dodatków smakują rewelacyjnie.

Mam dla Ciebie 10% zniżki (czyli -240zł) na zakup wyciskarki Kuvings Evo820Plus.
>> Wystarczy wejść ten link <<

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00