Wskazówki
20 minut
16 placków
Wartość odżywcza 1 porcji:
74 kcal \ B-2 g \ T-0 g \ W-15 g \ BŁ-1 g
74 kcal \ B-2 g \ T-0 g \ W-15 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Ziemniaki – ~11 sztuk (1 kg)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
- Mąka pszenna – 4 czubate łyżki (80 g)
- Sól – 1,5 łyżeczki
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
Do starcia ziemniaków wykorzystałam wyciskarkę wolnoobrotową. Kiedyś o tym sposobie powiedziała mi siostra i postanowiłam spróbować 🙂 Świetnie się sprawdziła! Ziemniaki były bardzo dobrze odciśnięte z soku.
- Ziemniaki, czosnek i cebulę wyciśnij za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Odlej sok, ale zachowaj skrobię, która zebrała się na dnie naczynia.
- Ziemniaki z cebulą i czosnkiem przełóż do miski, dodaj jajka, sól, pieprz, skrobię oraz mąkę. Wymieszaj dokładnie.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Za pomocą łyżki nakładaj porcje masy i spłaszczaj, Smaż do zezłocenia. Odkładaj na ręcznik papierowy, aby zebrał nadmiar tłuszczu. Podaj z dodatkami.
Placki ziemniaczane to wychodzą idealnie chrupiące 🙂 W towarzystwie ulubionych dodatków smakują rewelacyjnie.