Wskazówki
45 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
801 kcal \ B-15 g \ W-69 g \ T-62 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Bulion domowy – 500 g (2 szklanki)
- Mleko kokosowe – 400 g (1 puszka)
- Kukurydza w kolbach – 540 g (3 kolby)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Czerwona pasta curry – 1/2 łyżeczki
- Imbir świeży – 2 cm kawałek
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Tymianek świeży – kilka gałązek
- Papryczka chili – 1cm kawałek
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Przyprawa papryka ostra – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kukurydzę przekroić w poprzek i nożem wyciąć ziarna (odłożyć 2 łyżki). W garnku rozpuścić masło i poddusić imbir, chilli, czosnek i pastę curry. Dodać ziarna kukurydzy. Smażyć około 3 minut. Dodać przyprawy. Dolać domowy bulion (lub wywar z warzyw) i zagotować. Wlać mleko kokosowe i gotować bez przykrycia przez około 10-15 minut. Wszystko dokładnie zblendować i przetrzeć przez sito, tak aby zupa była idealnie kremowa, bez łusek. Dosolić do smaku. Udekorować ziarnami kukurydzy, tymiankiem i papryczką chilli.
Pyszna – polecam 😉
😉