Pikantna zupa krem z kukurydzy

5/5 - (Ocen: 1)
Pikantna zupa krem z kukurydzy

Wskazówki

45 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
801 kcal \ B-15 g \ W-69 g \ T-62 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Bulion domowy – 500 g (2 szklanki)
  • Mleko kokosowe – 400 g (1 puszka)
  • Kukurydza w kolbach – 540 g (3 kolby)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Czerwona pasta curry – 1/2 łyżeczki
  • Imbir świeży – 2 cm kawałek
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Tymianek świeży – kilka gałązek
  • Papryczka chili – 1cm kawałek
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Przyprawa papryka ostra – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kukurydzę przekroić w poprzek i nożem wyciąć ziarna (odłożyć 2 łyżki). W garnku rozpuścić masło i poddusić imbir, chilli, czosnek i pastę curry. Dodać ziarna kukurydzy. Smażyć około 3 minut. Dodać przyprawy. Dolać domowy bulion (lub wywar z warzyw) i zagotować. Wlać mleko kokosowe i gotować bez przykrycia przez około 10-15 minut. Wszystko dokładnie zblendować i przetrzeć przez sito, tak aby zupa była idealnie kremowa, bez łusek. Dosolić do smaku. Udekorować ziarnami kukurydzy, tymiankiem i papryczką chilli.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

2 komentarze do “Pikantna zupa krem z kukurydzy”

Dodaj komentarz