Pikantna zupa krem z kukurydzy

Wskazówki

45 minut  2 porcje
1 porcja to: 801 kcal \ B-15 g \ W-69 g \ T-62 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Bulion domowy – 500 g (2 szklanki)
  • Mleko kokosowe – 400 g (1 puszka)
  • Kukurydza w kolbach – 540 g (3 kolby)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Czerwona pasta curry – 1/2 łyżeczki
  • Imbir świeży – 2 cm kawałek
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Tymianek świeży – kilka gałązek
  • Papryczka chili – 1cm kawałek
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Przyprawa papryka ostra – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kukurydzę przekroić w poprzek i nożem wyciąć ziarna (odłożyć 2 łyżki). W garnku rozpuścić masło i poddusić imbir, chilli, czosnek i pastę curry. Dodać ziarna kukurydzy. Smażyć około 3 minut. Dodać przyprawy. Dolać domowy bulion (lub wywar z warzyw) i zagotować. Wlać mleko kokosowe i gotować bez przykrycia przez około 10-15 minut. Wszystko dokładnie zblendować i przetrzeć przez sito, tak aby zupa była idealnie kremowa, bez łusek. Dosolić do smaku. Udekorować ziarnami kukurydzy, tymiankiem i papryczką chilli.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiady

E-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaJagoda Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Jagoda
Gość
Jagoda

Pyszna – polecam 😉

Item added to cart.
0 items - 0,00