
Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
435 kcal \ B-47 g \ W-7 g \ T-25 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Por – 160 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Filet z kurczaka – 400 g (2 sztuki)
- Woda – 110 g (1/2 szklanki)
- Śmietana 30% – 100 g (1 porcja)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
Przygotowanie
Pora umyć, pokroić na kawałki, posolić i poddusić na maśle klarowanym. Piersi z kurczaka pokroić, doprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Na patelni przesunąć pora na bok i w wolne miejsce wrzucić kurczaka. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać wodę. Dusić kilka minut, dodać śmietankę i odrobinę gałki muszkatołowej. Gotować tak długo, aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Super wyszło. Polecam
😉