Piersi z kurczaka duszone w porach

5/5 - (Ocen: 4)
Piersi z kurczaka duszone w porach

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
435 kcal \ B-47 g \ W-7 g \ T-25 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Por – 160 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Filet z kurczaka – 400 g (2 sztuki)
  • Woda – 110 g (1/2 szklanki)
  • Śmietana 30% – 100 g (1 porcja)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa – 1 szczypta

Przygotowanie

Pora umyć, pokroić na kawałki, posolić i poddusić na maśle klarowanym. Piersi z kurczaka pokroić, doprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Na patelni przesunąć pora na bok i w wolne miejsce wrzucić kurczaka. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać wodę. Dusić kilka minut, dodać śmietankę i odrobinę gałki muszkatołowej. Gotować tak długo, aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 4)

2 komentarze do “Piersi z kurczaka duszone w porach”

Dodaj komentarz