
Wskazówki
30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 552 kcal \ B-46 g \ T-13 g \ W-61 g \ BŁ-10 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 359 kcal \ B-41 g \ T-13 g \ W-20 g \ BŁ-8 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (250 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Sól i pieprz – do smaku
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Marchew – 1 sztuka (70 g)
- Papryka czerwona – 1 sztuka (230 g)
- Pomidory krojone w puszce – 1 puszka (400 g)
- Rosół – 1 i 1/2 szklanki (300 g)
- Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
- Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
Przykładowe dodatki
- Ryż basmati* – 1/2 szklanki (100 g)
- Fasolka szparagowa – 1 szklanka (130 g)
Przygotowanie
- Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj mięso, dopraw papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Smaż przez chwilę.
- Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj, aż lekko się zeszkli.
- Dodaj pokrojoną marchewkę i paprykę, wymieszaj i smaż jeszcze trochę.
- Dodaj pomidory z puszki oraz rosół. Dopraw tymiankiem i duś przez 20 minut.
- Podawaj np. z ryżem i fasolką szparagową.
*Jeśli masz insulinooporność lub PCOS, ryż basmati wymień na brązowy lub na komosę ryżową.
Piersi kurczaka w pomidorach do danie proste, szybkie i bardzo smaczne. Polubią je dzieci jak i dorośli.





