
Wskazówki
30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 541 kcal \ B-46 g \ T-12 g \ W-59 g \ BŁ-10 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 348 kcal \ B-40 g \ T-12 g \ W-19 g \ BŁ-8 g
Wartość odżywcza 100 g kurczaka: 50 kcal \ B-6 g \ T-2 g \ W-3 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (250 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Sól i pieprz – do smaku
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Marchew – 1 sztuka (70 g)
- Papryka czerwona – 1 sztuka (230 g)
- Pomidory krojone – 1 puszka (400 g)
- Rosół – 1 i 1/2 szklanki (300 g)
- Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
- Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
Przykładowe dodatki
- Ryż basmati* – 50 g na 1 porcję
- Fasolka szparagowa – 65 g na 1 porcję
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), możesz wykorzystać ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.
Przygotowanie
- Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj mięso, dopraw papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Smaż przez chwilę.
- Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj, aż lekko się zeszkli.
- Dodaj pokrojoną marchewkę i paprykę, wymieszaj i smaż jeszcze trochę.
- Dodaj pomidory z puszki oraz rosół. Dopraw tymiankiem i duś przez 20 minut.
- Podawaj np. z ryżem i fasolką szparagową.
Piersi kurczaka w pomidorach do danie proste, szybkie i bardzo smaczne. Polubią je dzieci jak i dorośli.





