Domowy chleb orkiszowy z ziarnami - miniatura

Domowy chleb orkiszowy z ziarnami

Drożdże wrzucić do miseczki. Dodać cukier, 3 łyżki mąki i ok 150 ml wody. Odstawić na 10 minut. W drugiej misce wymieszać resztę mąki, sól, pozostałą wodę i miks nasion: sezam, siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona chia, czarnuszkę

Focaccia

Focaccia

Z drożdży, 2 łyżek mąki i 220ml ciepłej wody przygotować zaczyn. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż zacznie pracować. W misce wymieszać resztę mąki, sól, starty na tarce czosnek, resztę wody i oliwę.

Domowa tortilla pełnoziarnista

Domowa tortilla pełnoziarnista

Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto, które po kilku minutach powinno być błyszczące i elastyczne. Formujemy 6 kulek, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło.

Pełnoziarnista pita miniatura

Pełnoziarnista pita

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i drożdżami. Pomału dodawać ciepłą (ale nie gorącą) wodę wymieszaną z oliwą i zagnieść. Na stolnicy podsypanej mąką wyrobić elastyczne ciasto.

Chleb bez mąki

Chleb bez mąki

Do miski wrzucić wszystkie składniki (*orzechy najlepiej wcześniej dość grubo posiekać) i zalać wodą. Odstawić na 30-40 minut. Masa będzie dość ciężka i zbita, ale tak ma być 🙂 Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę.

Chleb ziarnisty bez mąki miniatura

Chleb ziarnisty bez mąki

opisaJajka roztrzepać, dodać sól oraz maślankę i wymieszać dokładnie. Do miski wrzucić płatki, komosę, pestki oraz nasiona. Połączyć składniki suche i mokre. Odstawić na 15 minut. Całość przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, uderzyć kilka razy o blat (dzięki temu masa lepiej się ułoży).