Pieczony omlet z malinami

Wskazówki

20 minut  2 porcje
1 porcja to: 322 kcal \ B-18 g \ W-26 g \ T-17 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Olej kokosowy – 3 g (1 porcja)
  • Maliny mrożone – 60 g (1 porcja)
  • Wiórki kokosowe – 10 g (1 łyżka)
  • Mąka ryżowa – 50 g (5 łyżek)
  • Erytrytol – 5 g (1 łyżeczka)
  • Jajo kurze – 250 g (5 sztuk)
  • Laska wanilii – 1 kawałek
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i erytrol i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 min.. Dodajemy mąkę ryżową, roztrzepane żółtka, wanilię (albo domowy ekstrakt waniliowy) i wiórki kokosowe. Miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię (taką, którą można używać do pieczenia w piekarniku) dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po wyciągnięciu z piecyka możemy posypać pudrem z erytrolu/ ksylitolu. Omlet wychodzi trochę suchawy, dlatego warto go podać z domową konfiturą 🙂

Na hasło ➡️ odzywiajsiezdrowo7 masz 7% rabatu w sklepie targroch.pl. Znajdziesz tam różnego rodzaju: mąki (m.in. orkiszową i gryczaną), słodzidła (m.in. syrop klonowy, daktylowy, z agawy, cukier kokosowy), kasze, ryż, bakalie, oleje itp.

https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-sniadania/

E-book: Zdrowe i pyszne śniadania

39,99 zł

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania! Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :) Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

Przejdź do sklepu →

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta.K

Cudowne te przepisy napewno wyprobuje jakis.Pozdrawiam

Agnieszka

Czy można mąkę ryżową zastąpić kokosową lub jaglaną?

Ela

Czy jeśli nie mam nietolerancji na gluten mogę użyć mąkę pszenną?

Item added to cart.
0 items - 0,00