Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
322 kcal \ B-18 g \ W-26 g \ T-17 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Olej kokosowy – 3 g (1 porcja)
- Maliny mrożone – 60 g (1 porcja)
- Wiórki kokosowe – 10 g (1 łyżka)
- Mąka ryżowa – 50 g (5 łyżek)
- Erytrytol – 5 g (1 łyżeczka)
- Jajo kurze – 250 g (5 sztuk)
- Laska wanilii – 1 kawałek
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i erytrol i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 min.. Dodajemy mąkę ryżową, roztrzepane żółtka, wanilię (albo domowy ekstrakt waniliowy) i wiórki kokosowe. Miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię (taką, którą można używać do pieczenia w piekarniku) dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po wyciągnięciu z piecyka możemy posypać pudrem z erytrolu/ ksylitolu. Omlet wychodzi trochę suchawy, dlatego warto go podać z domową konfiturą 🙂
Czy jeśli nie mam nietolerancji na gluten mogę użyć mąkę pszenną?
Tak, chociaż szczerze mówiąc jestem przeciwniczką oczyszczonej pszenicy 🙂
Czy można mąkę ryżową zastąpić kokosową lub jaglaną?
Jaglana się nada 🙂 Tylko może nadać trochę goryczy.
Cudowne te przepisy napewno wyprobuje jakis.Pozdrawiam
Cieszę się, pozdrawiam 😉
Dzień dobry. W jakiej wielkości naczyniu piekła pani omlet? Pozdrawiam 😊
Dzień dobry 🙂 W dość sporej głębokiej patelni (miałam Ambition, chyba 28cm) 😉
Jakim cudem porcja ma 322 kcal, skoro same jajka 5 szt ) to prawie 500 kcal…..co za bzdury. !!!!!
a widzi Pani, że przepis jest na 2 porcje? Proszę sobie wpisać składniki w dowolny kalkulator i przeliczyć…
a co do jajka – uściślając, 1 sztuka to ok 70-80 kcal