Pieczony omlet z malinami

5/5 - (Ocen: 1)
Pieczony omlet z malinami

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
322 kcal \ B-18 g \ W-26 g \ T-17 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Olej kokosowy – 3 g (1 porcja)
  • Maliny mrożone – 60 g (1 porcja)
  • Wiórki kokosowe – 10 g (1 łyżka)
  • Mąka ryżowa – 50 g (5 łyżek)
  • Erytrytol – 5 g (1 łyżeczka)
  • Jajo kurze – 250 g (5 sztuk)
  • Laska wanilii – 1 kawałek
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i erytrol i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 min.. Dodajemy mąkę ryżową, roztrzepane żółtka, wanilię (albo domowy ekstrakt waniliowy) i wiórki kokosowe. Miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię (taką, którą można używać do pieczenia w piekarniku) dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po wyciągnięciu z piecyka możemy posypać pudrem z erytrolu/ ksylitolu. Omlet wychodzi trochę suchawy, dlatego warto go podać z domową konfiturą 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

11 komentarzy do “Pieczony omlet z malinami”

Dodaj komentarz