Print Friendly, PDF & Email

Pieczony omlet z malinami

Wskazówki

20 minut  2 porcje
1 porcja to: 322 kcal \ B-18 g \ W-26 g \ T-17 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Olej kokosowy – 3 g (1 porcja)
  • Maliny mrożone – 60 g (1 porcja)
  • Wiórki kokosowe – 10 g (1 łyżka)
  • Mąka ryżowa – 50 g (5 łyżek)
  • Erytrytol – 5 g (1 łyżeczka)
  • Jajo kurze – 250 g (5 sztuk)
  • Laska wanilii – 1 kawałek
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i erytrol i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 min.. Dodajemy mąkę ryżową, roztrzepane żółtka, wanilię (albo domowy ekstrakt waniliowy) i wiórki kokosowe. Miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię (taką, którą można używać do pieczenia w piekarniku) dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po wyciągnięciu z piecyka możemy posypać pudrem z erytrolu/ ksylitolu. Omlet wychodzi trochę suchawy, dlatego warto go podać z domową konfiturą 🙂

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

6
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaElaAgnieszkaMarta.K Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ela
Gość
Ela

Czy jeśli nie mam nietolerancji na gluten mogę użyć mąkę pszenną?

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Czy można mąkę ryżową zastąpić kokosową lub jaglaną?

Marta.K
Gość
Marta.K

Cudowne te przepisy napewno wyprobuje jakis.Pozdrawiam

Item added to cart.
0 items - 0,00