Pieczony łosoś na brokułowym puree

Wskazówki

40 minut  2 porcje
1 porcja to: 610 kcal \ B-49 g \ W-28 g \ T-38 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Łosoś surowy – 400 g (1 filet)
  • Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
  • Brokuły – 500 g (1 duża sztuka)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Masło – 10 g (2 łyżeczki)
  • Ziemniaki – 150 g (2 średnie sztuki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Bazylia świeża – kilka listków

Przygotowanie

Wymieszać świeżo zmielony pieprz, posiekaną bazylię, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i natrzeć umytego łososia. Odstawić na kilka minut na bok. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać, pokroić drobno i ugotować. Łososia przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (skórą do dołu) i na 20 minut wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C. Ziemniaki i brokuł odlać. Drobno posiekany czosnek, bazylię, świeżo zmielony pieprz, łyżkę masła i ziemniaki dodać do brokuła. Wszystko razem zmiksować na gładką masę i wyłożyć na talerze. Na brokułowym puree ułożyć upieczonego łososia i od razu podawa

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiady

E-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Item added to cart.
0 items - 0,00