Wskazówki
40 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
610 kcal \ B-49 g \ W-28 g \ T-38 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
- Łosoś surowy – 400 g (1 filet)
- Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- Brokuły – 500 g (1 duża sztuka)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Masło – 10 g (2 łyżeczki)
- Ziemniaki – 150 g (2 średnie sztuki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Bazylia świeża – kilka listków
Przygotowanie
Wymieszać świeżo zmielony pieprz, posiekaną bazylię, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i natrzeć umytego łososia. Odstawić na kilka minut na bok. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać, pokroić drobno i ugotować. Łososia przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (skórą do dołu) i na 20 minut wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C. Ziemniaki i brokuł odlać. Drobno posiekany czosnek, bazylię, świeżo zmielony pieprz, łyżkę masła i ziemniaki dodać do brokuła. Wszystko razem zmiksować na gładką masę i wyłożyć na talerze. Na brokułowym puree ułożyć upieczonego łososia i od razu podawa