Pieczone pierogi z kurkami

3.5/5 - (Ocen: 2)
Pieczone pierogi z kurkami

Wskazówki

60 minut  20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
106 kcal \ B-2 g \ W-11 g \ T-6 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mąka pełnoziarnista – 130 g (1 szklanka)
  • Mąka żytnia – 120 g (1 szklanka)
  • Proszek do pieczenia – 5 g (1 łyżeczka)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Śmietana 12% – 120 g (1/2 szklanki)
  • Cukier – 5 g (1 łyżeczka)
  • Masło – 100 g (1 porcja)
  • Kurki – 360 g (6 garści)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Rozmaryn suszony – 1 szczypta

Przygotowanie

Ciasto: Do miski wrzucić mąkę (może być zwykła, pszenna), proszek do pieczenia, jajko, cukier, śmietanę, posiekane masło, sól oraz pieprz i dokładnie zagnieść na jednolią masę. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni. W razie potrzeby należy dosypać mąkę. Rozwałkować dość cienko, wyciąć krążki. Na każdy krążek wyłożyć farsz, dokładnie zlepić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie (co bardzo polecam) pomarować roztrzepanym jajem. Piec w 180C przez 30-35 minut.

Farsz: Kurki oczyścić. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle klarowanym. Dodać kurki i dusić razem kilka minut. Doprawić porządnie pieprzem, solą i rozmarynem.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz