
Wskazówki
60 minut 20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
106 kcal \ B-2 g \ W-11 g \ T-6 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Mąka pełnoziarnista – 130 g (1 szklanka)
- Mąka żytnia – 120 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia – 5 g (1 łyżeczka)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Śmietana 12% – 120 g (1/2 szklanki)
- Cukier – 5 g (1 łyżeczka)
- Masło – 100 g (1 porcja)
- Kurki – 360 g (6 garści)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – 1 szczypta
- Rozmaryn suszony – 1 szczypta
Przygotowanie
Ciasto: Do miski wrzucić mąkę (może być zwykła, pszenna), proszek do pieczenia, jajko, cukier, śmietanę, posiekane masło, sól oraz pieprz i dokładnie zagnieść na jednolią masę. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni. W razie potrzeby należy dosypać mąkę. Rozwałkować dość cienko, wyciąć krążki. Na każdy krążek wyłożyć farsz, dokładnie zlepić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie (co bardzo polecam) pomarować roztrzepanym jajem. Piec w 180C przez 30-35 minut.
Farsz: Kurki oczyścić. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle klarowanym. Dodać kurki i dusić razem kilka minut. Doprawić porządnie pieprzem, solą i rozmarynem.