Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

5/5 - (Ocen: 2)
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Wskazówki

60 minut  20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
101 kcal \ B-2 g \ W-10 g \ T-6 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mąka pełnoziarnista – 130 g (1 szklanka)
  • Mąka orkiszowa jasna- 120 g (1 szklanka)
  • Proszek do pieczenia – 5 g (1 łyżeczka)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Cukier – 5 g (1 łyżeczka)
  • Śmietana 12% – 120 g (1/2 szklanki)
  • Masło – 100 g (1 porcja)
  • Suszone grzyby – 10 g (1 garść)
  • Kiszona kapusta – 250 g (1 porcja)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Liść laurowy – 2 liście
  • Ziele angielskie – 3 sztuki

Przygotowanie

Ciasto: Do miski wrzucić mąkę (można zwykłą pszenną), proszek do pieczenia, jajko, cukier, śmietanę, posiekane masło, sól oraz pieprz i dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni. W razie potrzeby należy dosypać mąkę. Rozwałkować dość cienko, wyciąć krążki. Na każdy krążek wyłożyć farsz, dokładnie zlepić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie (co bardzo polecam) posmarować roztrzepanym jajem. Piec w 180C przez 30-35 minut.

Farsz: Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, a następnie ugotować (w tej samej wodzie). Kapustę kiszoną ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Doprawić solą i pieprzem, odcedzić i posiekać. Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym, dodać kapustę, grzyby oraz odrobinę wody z moczenia grzybów. Całość dusić przez kilka minut, doprawić jeszcze raz do smaku i zmielić w maszynce.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

6 komentarzy do “Pieczone pierogi z kapustą i grzybami”

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00