
Wskazówki
60 minut 20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
101 kcal \ B-2 g \ W-10 g \ T-6 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Mąka pełnoziarnista – 130 g (1 szklanka)
- Mąka orkiszowa jasna- 120 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia – 5 g (1 łyżeczka)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Cukier – 5 g (1 łyżeczka)
- Śmietana 12% – 120 g (1/2 szklanki)
- Masło – 100 g (1 porcja)
- Suszone grzyby – 10 g (1 garść)
- Kiszona kapusta – 250 g (1 porcja)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Liść laurowy – 2 liście
- Ziele angielskie – 3 sztuki
Przygotowanie
Ciasto: Do miski wrzucić mąkę (można zwykłą pszenną), proszek do pieczenia, jajko, cukier, śmietanę, posiekane masło, sól oraz pieprz i dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni. W razie potrzeby należy dosypać mąkę. Rozwałkować dość cienko, wyciąć krążki. Na każdy krążek wyłożyć farsz, dokładnie zlepić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie (co bardzo polecam) posmarować roztrzepanym jajem. Piec w 180C przez 30-35 minut.
Farsz: Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, a następnie ugotować (w tej samej wodzie). Kapustę kiszoną ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Doprawić solą i pieprzem, odcedzić i posiekać. Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym, dodać kapustę, grzyby oraz odrobinę wody z moczenia grzybów. Całość dusić przez kilka minut, doprawić jeszcze raz do smaku i zmielić w maszynce.
Uwielbiam pierogi 🙂
Ja też 😉
Uwielbiam pycha
😉
Jaki rodzaj tej mąki pełnoziarnistej?
Nie mam doświadczenia w tego typu wypiekach😊
Ostatnio daję orkiszową razową, ale można dać samą orkiszową lub pszenną (będą nawet smaczniejsze) 🙂