Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Wskazówki

60 minut  20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
101 kcal \ B-2 g \ W-10 g \ T-6 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mąka pełnoziarnista – 130 g (1 szklanka)
  • Mąka orkiszowa jasna- 120 g (1 szklanka)
  • Proszek do pieczenia – 5 g (1 łyżeczka)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Cukier – 5 g (1 łyżeczka)
  • Śmietana 12% – 120 g (1/2 szklanki)
  • Masło – 100 g (1 porcja)
  • Suszone grzyby – 10 g (1 garść)
  • Kiszona kapusta – 250 g (1 porcja)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Liść laurowy – 2 liście
  • Ziele angielskie – 3 sztuki

Przygotowanie

Ciasto: Do miski wrzucić mąkę (można zwykłą pszenną), proszek do pieczenia, jajko, cukier, śmietanę, posiekane masło, sól oraz pieprz i dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni. W razie potrzeby należy dosypać mąkę. Rozwałkować dość cienko, wyciąć krążki. Na każdy krążek wyłożyć farsz, dokładnie zlepić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie (co bardzo polecam) posmarować roztrzepanym jajem. Piec w 180C przez 30-35 minut.

Farsz: Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, a następnie ugotować (w tej samej wodzie). Kapustę kiszoną ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Doprawić solą i pieprzem, odcedzić i posiekać. Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym, dodać kapustę, grzyby oraz odrobinę wody z moczenia grzybów. Całość dusić przez kilka minut, doprawić jeszcze raz do smaku i zmielić w maszynce.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
katmac
katmac
2 lat temu

Uwielbiam pycha

Citytaste pl
Citytaste pl
3 lat temu

Uwielbiam pierogi 🙂

Beata
Beata
9 miesięcy temu

Jaki rodzaj tej mąki pełnoziarnistej?
Nie mam doświadczenia w tego typu wypiekach😊

Item added to cart.
0 items - 0,00