Pieczone faszerowane ziemniaki

4/5 - (Ocen: 9)
Pieczone faszerowane ziemniaki

Wskazówki

60 minut
8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 226 kcal \ B-15 g \ T-10 g \ W-19 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Ziemniaki – 8 sztuk (720 g)
  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Czosnek – 3 ząbki (15 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
  • Mięso mielone z łopatki wieprzowej – 500 g
  • Pomidory krojone – 1 puszka (400 g)
  • Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka (15 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Ser cheddar tarty – 1 garść (30 g)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki porządnie wyszoruj, a następnie ugotuj do miękkości w mundurkach i przestudź. Delikatnie zetnij wierzch ziemniaków (wzdłuż) i wyskrob środek tak, żeby postały łódeczki.
  2. Na patelni rozpuść masło klarowane, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i chwilę podsmażaj, a następnie dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor. Wlej pomidory z puszki i koncentrat. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Trzymaj na wolnym ogniu do momentu, aż całość lekko się zredukuje (mieszaj od czasu do czasu). W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku solą, pieprzem i wymieszaj z natką pietruszki.
  3. Nafaszeruj ziemniaczane łódeczki i lekko posyp serem. Piecz 15 min w 200C.
  4. Podawaj z sosem czosnkowym (koniecznie!) i ulubioną sałatką.

Pieczone faszerowane ziemniaki sprawdzą się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Pysznie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego lub ewentualnie koperkowego.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 9)

Dodaj komentarz