Wskazówki
60 minut 8 sztuk
1 porcja to: xxx kcal \ B-x g \ W-x g \ T-x g \ BŁ-x g
Składniki
- Ziemniaki – 6-8 dużych sztuk
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Masło klarowane – 1 łyżeczka
- Mięso mielone z łopatki – 500g
- Pomidory krojone z puszki – 1 puszka
- Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
- Natka pietruszki – 1 łyżka
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Sól i pieprz – do smaku
- Ser cheddar – garstka do posypania
Sos czosnkowy: - Jogurt naturalny – 1 kubek
- Majonez – 1 łyżka
- Czosnek – 3 ząbki
- Sól – 2 szczypty
Przygotowanie
Ziemniaki porządnie wyszorować i ugotować w mundurkach (do miękkości). Przestudzić. Delikatnie ściąć wierzch ziemniaków (wzdłuż) i wyskrobać środek (tak, żeby postały łódeczki).
Na patelni rozpuścić masło klarowane, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać przyprawy i chwilę podsmażać. Dodać mięso. Smażyć, aż zmieni kolor. Dodać pomidory z puszki i koncentrat. Doprawić solą i pieprzem. Trzymać na wolnym ogniu do momentu, aż całość lekko się zredukuje (mieszać od czasu do czasu). Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać z natką pietruszki.
Nafaszerować ziemniaczane łódeczki i lekko posypać serem. Piec 15 min w 200C. Podawać z sosem czosnkowym (koniecznie!) i ulubioną sałatką.
.
Sos czosnkowy: jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić solą. Wstawić do lodówki, żeby się lekko przegryzł.