Wskazówki
60 minut
8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 226 kcal \ B-15 g \ T-10 g \ W-19 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Ziemniaki – 8 sztuk (720 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Czosnek – 3 ząbki (15 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
- Mięso mielone z łopatki wieprzowej – 500 g
- Pomidory krojone – 1 puszka (400 g)
- Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka (15 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Ser cheddar tarty – 1 garść (30 g)
Przygotowanie
- Ziemniaki porządnie wyszoruj, a następnie ugotuj do miękkości w mundurkach i przestudź. Delikatnie zetnij wierzch ziemniaków (wzdłuż) i wyskrob środek tak, żeby postały łódeczki.
- Na patelni rozpuść masło klarowane, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i chwilę podsmażaj, a następnie dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor. Wlej pomidory z puszki i koncentrat. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Trzymaj na wolnym ogniu do momentu, aż całość lekko się zredukuje (mieszaj od czasu do czasu). W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku solą, pieprzem i wymieszaj z natką pietruszki.
- Nafaszeruj ziemniaczane łódeczki i lekko posyp serem. Piecz 15 min w 200C.
- Podawaj z sosem czosnkowym (koniecznie!) i ulubioną sałatką.
Pieczone faszerowane ziemniaki sprawdzą się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Pysznie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego lub ewentualnie koperkowego.