Wskazówki
60 minut 4 sztuki
1 porcja to: 525 kcal \ B-24 g \ W-66 g \ T-20 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna – 350-400g
- Drożdże świeże – 20g
- Cukier – 1 łyżeczka
- Ciepła woda – 200ml
- Sól – 1,5 łyżeczki
- Oliwa – 2 łyżki
- Szpinak mrożony – 450g
- Czosnek – 3 ząbki
- Olej do smażenia – 1 łyżeczka
- Pomidory suszone z czosnkiem – do smaku
- Gałka muszkatołowa – 2 szczypty
- Pieprz i sól – do smaku
- Ser sałatkowy a’la feta – 1/3 kostki
- Suszone pomidory z oleju – 4 plasterki
- Jajo – 4 sztuki
Przygotowanie
Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i częścią wody. Dodajemy do mąki wymieszanej z solą. Dolewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba, to dodajemy mąkę. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 15-20 minut. W międzyczasie przygotujemy farsz. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak. Doprawiamy i co jakiś czas mieszamy. Gdy szpinak będzie już gotowy, dodajemy posiekane suszone pomidory.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Stolnicę lub blat posypujemy mąką, wyjmujemy wyrośnięte ciasto i dzielimy je na 4 części. Każdą formujemy w łódeczkę. Wykładamy farsz, dodajemy pokrojony ser sałatkowy. Boki smarujemy białkiem jaja. Pieczemy w 220C (góra-dół) przez 11 minut, blachę wyjmujemy, wbijamy jaja i pieczemy jeszcze ok 6-7 minut.