Pide Orkiszowe ze Szpinakiem i Jajkiem

5/5 - (Ocen: 2)
Pide orkiszowe ze szpinakiem i jajem

Wskazówki

60 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 525 kcal \ B-24 g \ W-66 g \ T-20 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna – 350-400 g
  • Drożdże świeże – 20g
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Ciepła woda – 200 ml
  • Sól – 1,5 łyżeczki
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Szpinak mrożony – 450g
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Olej do smażenia – 1 łyżeczka
  • Pomidory suszone z czosnk. – do smaku
  • Gałka muszkatołowa – 2 szczypty
  • Pieprz i sól – do smaku
  • Ser sałatkowy a’la feta – 1/3 kostki
  • Suszone pomidory z oleju – 4 plasterki
  • Jajo – 4 sztuki

Przygotowanie

  1. Pokruszone drożdże wymieszaj z cukrem i częścią wody. Dodaj do mąki wymieszanej z solą. Dolej oliwę i wodę, a następnie wyrób ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba, to dodaj więcej mąki. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 15-20 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj farsz. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodaj szpinak. Dopraw i co jakiś czas mieszaj. Gdy szpinak będzie już gotowy, dodaj posiekane suszone pomidory.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Stolnicę lub blat posyp mąką, wyjmij wyrośnięte ciasto i podziel je na 4 części. Każdą uformuj w łódeczkę. Wyłóż farsz, dodaj pokrojony ser sałatkowy. Boki posmaruj białkiem jaja.
  4. Piecz w 220C (góra-dół) przez 11 minut, blachę wyjmij, wbij jaja i piecz jeszcze ok 6-7 minut.

Pide orkiszowe ze szpinakiem i jajem to fajna propozycja na obiad, kolację lub przekąskę dla gości. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przygotowanie1
Przygotowanie2
Przygotowanie3
Przygotowanie4

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz