Wskazówki
90 minut 3 małe blaszki
Wartość odżywcza całości:
1343 kcal \ B-164 g \ W-21 g \ T-70 g \ BŁ-8 g
Składniki
- Łopatka wieprzowa – 500 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
- Cebula – 160 g (2 sztuki)
- Polędwica wołowa – 500 g (1 porcja)
- Marchew – 45 g (1 sztuka)
- Wątróbka indycza – 500 g (1 porcja)
- Indyk, filet z piersi – 1000 g (1 kawałek)
- Korzeń pietruszki – 40 g (1/2 sztuki)
- Żurawina suszona – 12 g (2 garści)
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Seler korzeniowy – 325 g (1 sztuka)
- Bulion domowy – 240 g (1 szklanka)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Natka pietruszki – 1 pęczek
- Majeranek suszony – 2 łyżeczki
- Liść laurowy – 2 liście
- Ziele angielskie – kilka kulek
Przygotowanie
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać oczyszczoną marchew, pietruszkę i selera. Gotować tak jak rosół (około 2 godzin). Doprawić porządnie solą i pieprzem. W międzyczasie wątróbkę oczyścić z błonek, pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć na maśle razem z cebulką. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Wszystkie składniki przestudzić, a następnie zmielić w maszynce. Dodać jaja, natkę pietruszki, sos sojowy oraz żurawinę. Stopniowo dolewać bulion (z gotowania mięsa). Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przełożyć do keksówek piec około 60 minut w 200C.
Z przepisu wychodzą 3 keksówki standardowej wielkości.
Pasztet świetnie smakuje z sosem żurawinowym.