Pasztet pieczony z żurawiną

Oceń
Pasztet pieczony z żurawiną

Wskazówki

90 minut  3 małe blaszki
Wartość odżywcza całości:
1343 kcal \ B-164 g \ W-21 g \ T-70 g \ BŁ-8 g

Składniki

  • Łopatka wieprzowa – 500 g (1 porcja)
  • Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Polędwica wołowa – 500 g (1 porcja)
  • Marchew – 45 g (1 sztuka)
  • Wątróbka indycza – 500 g (1 porcja)
  • Indyk, filet z piersi – 1000 g (1 kawałek)
  • Korzeń pietruszki – 40 g (1/2 sztuki)
  • Żurawina suszona – 12 g (2 garści)
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Seler korzeniowy – 325 g (1 sztuka)
  • Bulion domowy – 240 g (1 szklanka)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Majeranek suszony – 2 łyżeczki
  • Liść laurowy – 2 liście
  • Ziele angielskie – kilka kulek

Przygotowanie

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać oczyszczoną marchew, pietruszkę i selera. Gotować tak jak rosół (około 2 godzin). Doprawić porządnie solą i pieprzem. W międzyczasie wątróbkę oczyścić z błonek, pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć na maśle razem z cebulką. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Wszystkie składniki przestudzić, a następnie zmielić w maszynce. Dodać jaja, natkę pietruszki, sos sojowy oraz żurawinę. Stopniowo dolewać bulion (z gotowania mięsa). Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przełożyć do keksówek piec około 60 minut w 200C.
Z przepisu wychodzą 3 keksówki standardowej wielkości.

Pasztet świetnie smakuje z sosem żurawinowym.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz