Pappardelle z krewetkami i szparagami

5/5 - (Ocen: 1)
Tradycyjne kotlety mielone

Wskazówki

15 minut   2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
510 kcal \ B-38 g \ W-70 g \ T-9 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Świeży makaron Pappardelle* – 240g (1 opak.)
  • Masło klarowane – 10g (1 łyżka)
  • Czosnek – 10g (2-3 ząbki)
  • Szparagi zielone – 180g (1/2 pęczka)
  • Krewetki – 200g (2 garści)
  • Natka pietruszki – 12g (1 porządna łyżka)
  • Płatki chili – szczypta
  • Sól i pieprz – do smaku

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.

Przygotowanie

Zagotować wodę na makaron. Krewetki rozmrozić, oczyścić (usunąć pancerzyki, jelitka). Czosnek pokroić na plasterki, szparagi pokroić w poprzek na kawałki. Natkę pietruszki posiekać drobno. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek i szparagi. Smażyć ok 2 minuty. Dodać krewetki i smażyć z jednej strony przez 1-1,5 minuty, dodać płatki chili oraz natkę pietruszki i smażyć z drugiej strony (też 1-1,5 minuty). Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron* (taki świeży potrzebuje ok 3 min.). Makaron wrzucić na patelnię z pozostałymi składnikami, przemieszać i podawać od razu.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz