Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
510 kcal \ B-38 g \ W-70 g \ T-9 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Świeży makaron Pappardelle* – 240g (1 opak.)
- Masło klarowane – 10g (1 łyżka)
- Czosnek – 10g (2-3 ząbki)
- Szparagi zielone – 180g (1/2 pęczka)
- Krewetki – 200g (2 garści)
- Natka pietruszki – 12g (1 porządna łyżka)
- Płatki chili – szczypta
- Sól i pieprz – do smaku
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
Zagotować wodę na makaron. Krewetki rozmrozić, oczyścić (usunąć pancerzyki, jelitka). Czosnek pokroić na plasterki, szparagi pokroić w poprzek na kawałki. Natkę pietruszki posiekać drobno. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek i szparagi. Smażyć ok 2 minuty. Dodać krewetki i smażyć z jednej strony przez 1-1,5 minuty, dodać płatki chili oraz natkę pietruszki i smażyć z drugiej strony (też 1-1,5 minuty). Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron* (taki świeży potrzebuje ok 3 min.). Makaron wrzucić na patelnię z pozostałymi składnikami, przemieszać i podawać od razu.