Wskazówki
30 minut
20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 80 kcal \ B-3 g \ W-10 g \ T-3 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Serek waniliowy (np. Vitello) – 300g
- Jajo – 2 sztuki
- Mąka orkiszowa jasna – 230 g
- Proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka
Przygotowanie
- Jajka wymieszaj z serkiem, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie. Powstanie dość gęsta masa. Jeśli lubisz bardziej słodkie wyroby, możesz dodać jeszcze łyżkę erytrolu, ksylitolu lub cukru, ale uważam, że nie ma takiej potrzeby.
- Przy pomocy łyżki nabieraj masę i smaż na rozgrzanym, głębokim oleju – do momentu, aż się zrumienią. Najlepiej pomóc sobie dwoma łyżkami – jedną nabieraj ciasto, a drugą formuj kształt i zrzucaj na olej.
- Posyp cukrem pudrem.
Pączuszki z serka waniliowego robi się ekspresowo! Idealnie sprawdzą się podczas spotkań rodzinnych czy też ze znajomymi. Aby były jeszcze smaczniejsze, możesz je dodatkowo „naszprycować” ulubioną marmoladą.