Wskazówki
30 minut 20 sztuk
1 porcja to: 80 kcal \ B-3 g \ W-10 g \ T-3 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Serek waniliowy – 300g (używam Vitello z Biedronki)
- Jajo – 2 sztuki
- Mąka orkiszowa jasna – 230g
- Proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka
Przygotowanie
Jajka mieszamy z serkiem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie. Powstanie dość gęsta masa. Jeśli lubicie bardziej słodkie wyroby, możecie dodać jeszcze łyżkę erytrolu, ksylitolu lub cukru, ale uważam, że nie ma takiej potrzeby. Przy pomocy łyżki nabieramy masę i smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju – do momentu, aż się zrumienią. Najlepiej pomoc sobie dwoma łyżkami – jedna nabierać ciasto, a drugą formować kształt i zrzucać na olej.
Posypać cukrem pudrem. Możecie je też dodatkowo „naszprycować” ulubioną marmoladą