Krewetki z makaronem, cukinią i pomidorkami
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i papryczkę chili. Dorzucić oczyszczone krewetki, chwilę podsmażać. Wyjąć, dodać pokrojoną cukinię i połówki pomidorków.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i papryczkę chili. Dorzucić oczyszczone krewetki, chwilę podsmażać. Wyjąć, dodać pokrojoną cukinię i połówki pomidorków.
Zagotować wodę na makaron. Krewetki rozmrozić, oczyścić (usunąć pancerzyki, jelitka). Czosnek pokroić na plasterki, szparagi pokroić w poprzek na kawałki. Natkę pietruszki posiekać drobno. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek i szparagi.
Krewetki oczyścić i włożyć do miski. Dodać oliwę, sok z limonki, syrop z agawy lub miód, starty na tarce czosnek, łyżkę posiekanej kolendry, sól, pieprz, paprykę słodką i płatki chili. Odstawić na 30 minut.
Krewetki oczyścić, podsmażyć na maśle klarowanym i oliwie. W międzyczasie dorzucić kawałki czosnku. Doprawić pieprzem i płatkami chili.
Krewetki oczyścić, podsmażyć na maśle klarowanym i oliwie. W międzyczasie dorzucić kawałki czosnku. Doprawić pieprzem i płatkami chili.
Krewetki oczyścić, podsmażyć na maśle klarowanym i oliwie. W międzyczasie dorzucić kawałki czosnku. Doprawić pieprzem i płatkami chili.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i papryczkę chili. Dorzucić oczyszczone krewetki, chwilę podsmażać. Dodać poprzekrajane pomidorki.
W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną papryczkę chili (pozbyć się pestek), pastę curry, starty imbir i drobno pokrojoną dymkę. Podsmażać ok 2 minuty. Dorzucić paprykę pokrojoną na kawałki i chwilę razem przesmażyć.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odłożyć 2 łyżki wody z gotowania. Krewetki oczyścić dokładnie. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek (pokrojony na plasterki lub przeciśnięty przez praskę). Podsmażyć. Wrzucić krewetki.