Omlet wytrawny

5/5 - (Ocen: 1)
Omlet wytrawny

Wskazówki

15 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
257 kcal \ B-18 g \ W-7 g \ T-18 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
  • Jajo kurze – 250 g (5 sztuk)
  • Cebula – 70 g (1 mała sztuka)
  • Szpinak – 75 g (3 garści)
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Suszone pomidory z czosnkiem – 2 szczypty
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Cebulę i czosnek pokroić drobno. Szpinak opłukać dokładnie. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę, dorzucić czosnek. Dodać szpinak i dusić chwilę. Doprawić porządnie pieprzem, solą i gałką muszkatołową. W misce dokładnie rozbić jaja, doprawić solą i pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim. Masę jajeczną wylać na szpinak i smażyć do ścięcia. Przełożyć na talerz. Omlet podawać z warzywami (u mnie były to pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, awokado).

Uwaga: Przepis jest na 2 porcje (duży omlet dzieliłam na 2 części, ale w razie czego można usmażyć dwa mniejsze 🙂 ).
Wyliczona kaloryczność odnosi się do 1 porcji.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

2 komentarze do “Omlet wytrawny”

Dodaj komentarz