Obłędne jagodzianki

Oceń
Obłędne jagodzianki

Wskazówki

130 minut  12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
260 kcal \ B-7 g \ W-35 g \ T-9 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna – 400g
  • Drożdże suszone – 7g (lub 20g świeżych)
  • Mleko krowie – 200ml (ok 3/4 szklanki)
  • Masło – 80g (1 kawałek)
  • Cukier – 30g (3 łyżki)
  • Jaja – 2 sztuki
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Masło – 30g (1 kawałek)
  • Cukier – 20g (2 łyżki)
  • Mąka orkiszowa jasna – 50g
  • Jagody – 450g
  • Mąka ziemniaczana – 20g (1 łyżka)
  • Cukier – 20g (2 łyżki)
  • Jajo – 1 sztuka do posmarowania ciasta

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe: Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać – ma być ciepłe, ale nie za gorące. Do miseczki dodać drożdże, 1 łyżkę cukru (musi być dodany, aby drożdże ruszyły), 2 łyżki mąki, ciepłe mleko. Wymieszać dokładnie i odstawić na 10-15 minut. Do miski przesiać resztę mąki, dodać pozostały cukier (można go wymienić np. na erytrol), sól i wymieszać. Wbić jaja, dodać lekko wyrośnięty zaczyn, wymieszać w miarę dokładnie, a następnie dodać przestudzone masło. Przy pomocy miksera z hakami wyrobić ciasto – im dłużej wyrabiamy, tym lepiej (mi to zajęło około 8-10 minut). Jeśli ciasto będzie się mocno kleić, dodać jeszcze trochę przesianej mąki. Miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: w miseczce zagnieść masło, cukier i mąkę. Schować do lodówki.

Nadzienie: Jagody porządnie przepłukać i osuszyć. Wymieszać z cukrem (erytrolem lub ksylitolem) oraz mąką ziemniaczaną (dzięki temu nadzienie nie będzie mocno wypływać). Odstawić.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką. Wyrabiać przez chwilę (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Z ciasta zrobić wałek i podzielić na 12 kawałków. Każdy kawałek uformować w placuszek (dłonią albo z pomocą wałka kuchennego). Na placuszkach układać jagody, a następnie zalepiać jak pierogi (delikatnie i w miarę dokładnie). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut – jeszcze lekko urosną. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20-25 minut w 180C (góra-dół). Nie mogą piec się za długo, bo będą twarde 🙂

*Jeśli starasz się ograniczać cukier, to możesz go wymienić na erytrol lub ksylitol, ale pamiętaj, że do przygotowania samego zaczynu drożdżowego jest niezbędny i trzeba go dodać 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz