Obłędne jagodzianki

Wskazówki

130 minut  12 sztuk
1 porcja to: 260 kcal \ B-7 g \ W-35 g \ T-9 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna – 400g
  • Drożdże suszone – 7g (lub 20g świeżych)
  • Mleko krowie – 200ml (ok 3/4 szklanki)
  • Masło – 80g (1 kawałek)
  • Cukier – 30g (3 łyżki)
  • Jaja – 2 sztuki
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Masło – 30g (1 kawałek)
  • Cukier – 20g (2 łyżki)
  • Mąka orkiszowa jasna – 50g
  • Jagody – 450g
  • Mąka ziemniaczana – 20g (1 łyżka)
  • Cukier – 20g (2 łyżki)
  • Jajo – 1 sztuka do posmarowania ciasta

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe: Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać – ma być ciepłe, ale nie za gorące. Do miseczki dodać drożdże, 1 łyżkę cukru (musi być dodany, aby drożdże ruszyły), 2 łyżki mąki, ciepłe mleko. Wymieszać dokładnie i odstawić na 10-15 minut. Do miski przesiać resztę mąki, dodać pozostały cukier (można go wymienić np. na erytrol), sól i wymieszać. Wbić jaja, dodać lekko wyrośnięty zaczyn, wymieszać w miarę dokładnie, a następnie dodać przestudzone masło. Przy pomocy miksera z hakami wyrobić ciasto – im dłużej wyrabiamy, tym lepiej (mi to zajęło około 8-10 minut). Jeśli ciasto będzie się mocno kleić, dodać jeszcze trochę przesianej mąki. Miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: w miseczce zagnieść masło, cukier i mąkę. Schować do lodówki.

Nadzienie: Jagody porządnie przepłukać i osuszyć. Wymieszać z cukrem (erytrolem lub ksylitolem) oraz mąką ziemniaczaną (dzięki temu nadzienie nie będzie mocno wypływać). Odstawić.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką. Wyrabiać przez chwilę (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Z ciasta zrobić wałek i podzielić na 12 kawałków. Każdy kawałek uformować w placuszek (dłonią albo z pomocą wałka kuchennego). Na placuszkach układać jagody, a następnie zalepiać jak pierogi (delikatnie i w miarę dokładnie). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut – jeszcze lekko urosną. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20-25 minut w 180C (góra-dół). Nie mogą piec się za długo, bo będą twarde 🙂

*Jeśli starasz się ograniczać cukier, to możesz go wymienić na erytrol lub ksylitol, ale pamiętaj, że do przygotowania samego zaczynu drożdżowego jest niezbędny i trzeba go dodać 🙂

Na hasło ➡️ odzywiajsiezdrowo7 masz 7% rabatu w sklepie targroch.pl. Znajdziesz tam różnego rodzaju: mąki (m.in. orkiszową i gryczaną), słodzidła (m.in. syrop klonowy, daktylowy, z agawy, cukier kokosowy), kasze, ryż, bakalie, oleje itp.

https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-sniadania/

E-book: Zdrowe i pyszne śniadania

39,99 zł

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania! Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :) Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

Przejdź do sklepu →

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00