Rokitnik zwyczajny (nazywany rosyjskim ananasem) słynie ze smacznych i soczystych owoców – pomarańczowych pestkowców. Już w starożytności zauważono jego wyjątkowe właściwości. Znalazł swoje zastosowanie w kuchni, kosmetyce a także w medycynie.
Jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie. Zawiera ponad 190 aktywnych biologicznie składników. Owoce rokitnika są bogatym źródłem: witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B (B1, B2, B6), oraz kwasu foliowego, fosfolipidów, fitosteroli, flawonoidów, miedzi, manganu, cynku, selenu, boru, siarki a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Rokitnik jest jedną z roślin, których liście i owoce zawierają praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy – jego owoce mają w sobie sok z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie oraz olej z witaminami rozpuszczalnymi tylko w tłuszczach.
Działanie rokitnika:
- jest silnym antyoksydantem – zwalcza wolne rodniki,
- stymuluje układ immunologiczny, pomaga zwalczać infekcje i drobnoustroje,
- działa przeciwzmarszczkowo – regeneruje skórę, odbudowuje komórki, wyrównuje koloryt, uelastycznia, nawilża, chroni przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych – stanowi naturalną ochronę przeciwsłoneczną,
- działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie ran, likwiduje blizny,
- wzmacnia ścianki małych naczyń krwionośnych,
- wspomaga odbudowę organizmu po chemioterapii i ciężkich chorobach,
- dodaje energii i witalności,
- poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjne.