
Wskazówki
15 minut 6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
187 kcal \ B-5 g \ W-31 g \ T-6 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Mąka ryżowa – 30 g (1 porcja)
- Erytrytol – 10 g (2 łyżeczki)
- Mleko kokosowe – 30 g (1 porcja)
- Mąka jaglana – 60 g (1 porcja)
- Skrobia ziemniaczana – 25 g (2 łyżki)
- Woda – 110 g (1/2 szklanki)
- Miód – 12 g (1 łyżeczka)
- Banan – 240 g (2 sztuki)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 15 g (3 kostki)
- Migdały w płatkach – 20 g (2 łyżki)
- Maliny mrożone – 120 g (1 porcja)
- Sól himalajska – 1 szczypta
Przygotowanie
Z przepisu wychodzi 6 naleśników.
Do miski wbić jajka, dodać erytrol oraz sól. Zmiksować mikserem. Dodać mąki, mleko kokosowe (lub inne roślinne) oraz wodę. Ponownie wszystko zmiksować. Ciasto powinno być dość lejące. Patelnię porządnie rozgrzać, lekko posmarować tłuszczem (np. pędzelkiem). Nalewać porcje ciasta i smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Podawać z dodatkami (ilość podana na 6 nalesników jak na zdjęciu): mus zrobiony z mrożonych malin i miodu, banan, płatki migdałów i kawałki czekolady.
Witam, Proszę o rozwianie moich watpliwości, gdy piszesz „mleko kokosowe” masz na myśli takie z kartonika czy gęste z puszki ? Pozdrawiam
Na co dzień używam mleka kokosowego Real Thai z kartonika, ale jest tak gęste jak to z puszki. Do zrobienia naleśników można użyć mleko innej firmy, z puszki (i wtedy proporcja taka jak w przepisie), albo napój (dobrej jakości!) i wtedy 140-150 ml (już bez wody).
Czy można czymś zastąpić jajka?
Nigdy tak nie robiłam, ale wiele osób poleca, aby zamiast 1 jaja użyć siemię lniane: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 1/3 szklanki gorącej wody (zmiksować) 🙂