Naleśniki z musem malinowym i bananem

5/5 - (Ocen: 1)
Naleśniki z musem malinowym i bananem

Wskazówki

15 minut  6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
187 kcal \ B-5 g \ W-31 g \ T-6 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Mąka ryżowa – 30 g (1 porcja)
  • Erytrytol – 10 g (2 łyżeczki)
  • Mleko kokosowe – 30 g (1 porcja)
  • Mąka jaglana – 60 g (1 porcja)
  • Skrobia ziemniaczana – 25 g (2 łyżki)
  • Woda – 110 g (1/2 szklanki)
  • Miód – 12 g (1 łyżeczka)
  • Banan – 240 g (2 sztuki)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 15 g (3 kostki)
  • Migdały w płatkach – 20 g (2 łyżki)
  • Maliny mrożone – 120 g (1 porcja)
  • Sól himalajska – 1 szczypta

Przygotowanie

Z przepisu wychodzi 6 naleśników.
Do miski wbić jajka, dodać erytrol oraz sól. Zmiksować mikserem. Dodać mąki, mleko kokosowe (lub inne roślinne) oraz wodę. Ponownie wszystko zmiksować. Ciasto powinno być dość lejące. Patelnię porządnie rozgrzać, lekko posmarować tłuszczem (np. pędzelkiem). Nalewać porcje ciasta i smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Podawać z dodatkami (ilość podana na 6 nalesników jak na zdjęciu): mus zrobiony z mrożonych malin i miodu, banan, płatki migdałów i kawałki czekolady.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

4 komentarze do “Naleśniki z musem malinowym i bananem”

  1. Witam, Proszę o rozwianie moich watpliwości, gdy piszesz „mleko kokosowe” masz na myśli takie z kartonika czy gęste z puszki ? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Na co dzień używam mleka kokosowego Real Thai z kartonika, ale jest tak gęste jak to z puszki. Do zrobienia naleśników można użyć mleko innej firmy, z puszki (i wtedy proporcja taka jak w przepisie), albo napój (dobrej jakości!) i wtedy 140-150 ml (już bez wody).

      Odpowiedz

Dodaj komentarz